Onderzoek

WODC: hobbydrones beter reguleren om privacy van burgers te beschermen

Kunnen hobbydrones worden ingezet om iemand heimelijk te observeren? Welke andere privacyrisico’s brengen drones en andere technologische ontwikkelingen met zich mee? Hoe zit het met de wettelijke kaders? Deze en andere vragen komen aan het bod in het rapport ‘Spioneren met hobbydrones en andere technologieën door burgers – Een verkenning van de privacyrisico’s en reguleringsmogelijkheden’ dat door de Universiteit van Tilburg werd opgesteld.

Privacy-inbreuk

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), onderdeel van het ministerie van Justitie. Het doel was om te inventariseren hoe burgers met moderne technologie zoals smartphones, lokatietrackers en drones al dan niet opzettelijk inbreuk kunnen maken op de privacy van derden, en wat de mogelijkheden zijn om het gebruik van dergelijke apparatuur te reguleren.

“Met gebruik van allerlei nieuwe technologieën kunnen burgers diep in het privéleven van andere burgers doordringen. Denk aan spionagesoftware, spy-camera’s en met camera’s uitgeruste hobbydrones. Een belangrijke vraag in dit onderzoek is of er binnen de EU, maar ook daarbuiten, landen zijn die specifieke waarborgen kennen tegen privacyrisico’s van dergelijke genoemde producten. Welke landen zijn dat en om welke producten en waarborgen gaat het? Zijn er landen waar een vergunningenstelsel voor de verkoop van specifiek voor spionage bedoelde producten bestaat en zo ja, hoe zijn deze stelsels ingericht?”

Het onderzoek is verkennend van aard en richt zich op twee soorten apparaten waarmee burgers heimelijk gegevens over andere burgers kunnen verzamelen en zo een inbreuk kunnen vormen op hun privacy: hobbydrones en spionageproducten. Het gaat in op de privacyrisico’s en reguleringsmogelijkheden van deze twee apparaten.”

10 reguleringsopties

In het rapport pleiten de onderzoekers waar het gaat om drones onder andere voor betere voorlichting aan dronepiloten, bijvoorbeeld via bewustwordingscampagnes. Ook zien de auteurs mogelijkheden op het vlak van geofencing, remote ID en een registratieverplichting. In dat kader wordt ook verwezen naar de aankomende Europese regelgeving voor drones. Daarnaast zou er meer werk gemaakt moeten worden van handhaving op het gebied van privacy.

De onderzoekers geven hun aanbevelingen weer in de vorm van een tiental reguleringsopties die overheden zouden kunnen overwegen om de privacyrisico’s tot een minimum te beperken:

Rapport en samenvatting

Het volledige rapport is te downloaden via de website van het WODC. Er is ook een samenvatting beschikbaar.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “WODC: hobbydrones beter reguleren om privacy van burgers te beschermen

 • Laat de universiteit zich druk maken over waar daadwerkelijk massaal privacy wordt geschonden: nagenoeg alle social media, Google, Amazon etc…

  Beantwoorden
  • Helemaal mee eens Willem,

   Wie weet op hoeveel telefoontjes mijn hoofd staat? Of dat van mijn gezin. Bewust of onbewust… Die camera’s op telefoons zijn tegenwoordig zo gruwelijk scherp en goed, inclusief zoom functie, dat de camera op een gemiddelde drone niets is.

   Beantwoorden
   • Yup, ze zouden toch ten minste smartphones ook moeten meenemen in dit onderzoek. Het zijn de ultieme spy gadgets. Reguleren die dingen !

    Beantwoorden
 • Oh nee, filmen en fotograferen is toegestaan, omdat het valt onder de zogeheten ‘vrijheid van informatiegaring’. Dit is een onderdeel van de vrijheid van meningsuiting (artikel 10 EVRM).

  Of toch weer niet? Regels die weer regels van regels overschrijden en die weer vervangen mits die regel in die desbetreffende regel volgens de regels nageleefd worden…. Of zoiets… Yes, heerlijk dat Nederland… Ppfff

  Beantwoorden
 • Ik denk dat de burgers zich meer druk zouden moeten maken over wat de overheid allemaal uitspookt.
  met name punt 8 geeft dat al weer.
  Kortom, weer een project van tijd en geld verspilling op en top. t’s dan ook wel weer toevallig dat als je de rode lijn neemt van bovenstaande punten de drone weer het zondebokje is.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier