Nieuws

Nieuw Israëlisch systeem breekt in op besturing van ongewenste drones

Het Israëlische bedrijf NSO Group heeft een systeem ontwikkeld dat in staat is om de controle over ongewenste drones over te nemen en ze op een veilige plek te laten landen. Het Eclipse Counter Drone Platform creëert als het ware een virtueel hekwerk rondom een te beveiligen locatie. Binnen de afgrenzing kunnen geautoriseerde drones wel gewoon rondvliegen.

Counter UAS in de lift

Wereldwijd maken overheden, politiekorpsen en defensieonderdelen zich grote zorgen over de opmars van drones. Je hebt niet veel voorstellingsvermogen nodig om te bedenken dat drones in de handen van kwaadwillenden prima gebruikt kunnen worden voor zaken als spionage, het overvliegen van smokkelwaar en het plegen van aanslagen.

De markt voor detectiesystemen en anti-drone maatregelen (counter UAS) is dan ook snel groeiende. De meeste anti-drone maatregelen die nu op de markt worden gebracht, zijn gebaseerd op het verstoren van stuursignalen en/of de GPS-ontvangst. Dit wordt ook wel aangeduid met jamming. Het nadeel daarvan is dat de drone onvoorspelbaar kan reageren, en dat andere apparatuur ook ontregeld kan raken.

Jamming vs. besturingsovername

Bij het gebruik van een drone jammer kan de drone op verschillende manieren reageren, afhankelijk van de instellingen en het soort verstoring. Grofweg zijn er vier scenario’s: de drone keert terug naar het punt van opstijgen, het toestel zet de landing in, de drone blijft op één plek hangen, of drijft – in het geval van GPS jamming – mee met de wind. Geen van deze scenario’s zijn zeer wenselijk vanuit een beveiligingsoogpunt.

Idealiter zou je daadwerkelijk willen inbreken op de besturing van de drone, om deze zodoende op een gecontroleerde manier naar een veilige plek op de grond te kunnen dirigeren. Dat is echter niet eenvoudig te realiseren: de communicatie tussen dronepiloot en drone is in veel gevallen beveiligd door middel van sterke encryptie, je komt er niet zomaar tussen. Toch stelt NSO Group dit laatste mogelijk te maken.

Virtueel hekwerk

Het Eclipse Counter Drone Platform genereert als het ware een virtueel hekwerk rondom een te beveiligen locatie. Het systeem detecteert iedere drone die te dichtbij komt, en neemt daarna de controle over het toestel over. Vervolgens zorgt het systeem ervoor dat de drone landt op een van tevoren ingestelde plek, via een veilige vliegroute. Tevens kan de locatie van de bestuurder achterhaald worden. Volgens de fabrikant is er geen sprake van jamming. Bovendien is het mogelijk om geautoriseerde drones te whitelisten, zodat die wel kunnen rondvliegen boven de te beveiligen locatie.

Het systeem zou bij uitstek geschikt zijn om toegepast te worden in de bebouwde omgeving. Het systeem is zowel beschikbaar in een vaste opstelling als in een portable uitvoering. Het is mogelijk om een virtueel hekwerk met een straal tot 2 km in te stellen, bijvoorbeeld rondom een kerncentrale, vliegveld, gevangenis, stadion of andere gevoelige locatie.

Kosten en compliancy

Op de website van NSO Group is geen informatie te vinden over prijzen, maar het zou gaan om een paar ton per systeem. Het systeem wordt continu doorontwikkeld om ervoor te zorgen dat er ook ingebroken kan worden op de besturing van nieuwe modellen drones. Volgens NSO Group is het Eclipse platform de enige counter UAS maatregel die FCC en CE compliant is.

Onduidelijk is of het Eclipse systeem ook in staat is om automatisch vliegende drones, die een vooraf ingestelde vliegroute volgen, te onderscheppen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier