Onderzoek

Eindhovense studenten demonstreren hoe drone zou kunnen helpen bij evacuaties

Een team studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft tijdens een real-life scenario gedemonstreerd hoe drone Blue Jay zou kunnen helpen bij het evacueren van personen tijdens een brand. De test werd uitgevoerd in samenwerking met Brandweer Brabant-Zuidoost. De technologie achter de domestic drone is al vijf jaar in ontwikkeling.

Maatschappelijke meerwaarde

“Mensen worden ouder, blijven langer thuis wonen en worden afhankelijker. Blue Jay kan dan een maatschappelijke meerwaarde hebben”, aldus brandweerwoordvoerder Paul van Dooren. “Blue Jay kan te hulp schieten bij een beginnende brand. Moet je je eens voorstellen wat er gebeurt als er ’s nachts in een verzorgingstehuis brand uitbreekt en twee verpleegsters moeten tachtig bewoners op tijd naar buiten zien te krijgen.”

De drone is volgens de studenten in staat om zelf te vliegen en te denken. Door middel van kunstmatige intelligentie kan de drone mensen herkennen en reageren op handgebaren. De personen worden door Blue Jay naar buiten geleid. Op deze manier gaat de cruciale tijd tot de brandweer arriveert niet verloren en redt de drone levens.

Langlopend project

Het Blue Jay team is een onderzoeksproject dat al vijf jaar loopt. Het ultieme doel is om een indoor drone assistent te ontwikkelen. De studenten van de TU/e gebruiken nieuwe technologieën om zo de brandveiligheid in verzorgingshuizen te verbeteren. Eerder werd gedemonstreerd hoe de drone zelfstandig beginnende woningbranden zou kunnen blussen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier