Incident

Militaire fixed-wing drone gecrasht op Maasvlakte

Afgelopen woensdagnacht is een surveillancedrone van het Nederlandse leger gecrasht op een bedrijventerrein op de Maasvlakte bij Rotterdam. Dat meldt RTV Rijnmond. Het zou gaan om een recent aangeschafte fixed-wing drone van het type Puma. Deze kost rond de 250.000 euro en wordt met name gebruikt voor surveillancedoeleinden. Eerder werd de drone ingezet voor het handhaven van de coronamaatregelen.

Drugssmokkelaars opsporen

De drone kwam neer op het terrein van APM Terminals Rotterdam (APMTR). Kort na de crash meldden twee douanemedewerkers zich bij het bedrijf. Aanvankelijk werd de drone niet teruggevonden. Pas bij daglicht kon de drone worden geborgen. De drone zou tegen een stelling aan zijn gevlogen nadat de verbinding met de piloot was uitgevallen.

Volgens bronnen van RTV Rijnmond wordt de drone sinds kort getest, met als doel om drugssmokkelaars op te sporen die op de terreinen van ECT en APMTR containers openen. De drone werd eerder ook ingezet om vanuit de lucht te controleren of de coronamaatregelen wel goed werden opgevolgd.

Puma UAV

De Puma UAV is een batterijaangedreven fixed-wing drone van Amerikaanse makelij. Het toestel is onder andere voorzien van een daglichtcamera en een warmtebeeldcamera. De maximale vliegtijd bedraagt afhankelijk van de uitvoering tussen de 2 en 5,5 uur. Het toestel weegt tussen de 6 en 10 kg en moet met de hand gelanceerd worden.

Een Amerikaanse legerofficier lanceert een Puma drone op Afghaans grondgebied.

Brandweerdrone kwijt

Niet direct gerelateerd maar wel toevallig is het feit dat het droneteam van de gezamenlijke brandweer eerder deze week ook al een drone verloor in het Rotterdamse havengebied. Dat gebeurde tijdens het blussen van een scheepsbrand. Onduidelijk is nog wat de oorzaak is van die crash. De drone belandde in het water.

(coverfoto: privé, via RTV Rijnmond)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier