ProProductnieuws

Skydio lanceert zelfsturende inspectiedrone X2

Het Amerikaanse bedrijf Skydio heeft een inspectiedrone geïntroduceerd die in principe zelfstandig zijn werk kan doen. In plaats van een piloot van vlees en bloed vertrouwt het systeem op een geavanceerd stelsel van camera’s rondom en kunstmatige intelligentie om de meest geschikte vliegroute te bepalen. Het bedrijf heeft ook een investering van 100 miljoen dollar ontvangen om versneld marktpositie te ontwikkelen.

Skydio X2

De naam Skydio ken je misschien wel van onze eerdere artikelen over de automatisch vliegende drones die het bedrijf ontwikkelde, de Skydio R1 en de Skydio 2. Deze drones waren gericht op actiesporters die zichzelf wilden filmen tijdens het downhillen, hardlopen op skiën. De mate van autonomie van deze drones is verbluffend: dankzij camera’s rondom en slimme beeldverwerking kan de Skydio 2 zelfs in dichtbegroeid bos een persoon achtervolgen.

Deze geavanceerde technologie heeft Skydio nu verwerkt in een nieuw type drone voor professionele gebruikers, de Skydio X2. De drone komt in twee uitvoeringen, voor de zakelijke en militaire markt: de Skydio X2D, die speciaal werd ontwikkeld om verkenningstaken uit te voeren voor het Amerikaanse leger, en de Skydio X2E, voor gebruikers die drones inzetten voor inspecties, hulpverlening en andere nuttige taken.

Specificaties

De drone is inklapbaar en biedt een maximale vliegtijd van 35 minuten. Het frame is gemaakt van koolstofvezel, en de armen waarop de motoren gemonteerd zijn kunnen door de gebruiker verwisseld worden. Bij het systeem wordt een nieuwe Skydio Enterprise Controller geleverd die voorzien is van een groot ingebouwd display. Het bereik van de zender bedraagt ca. 6 km.

Het hart van de X2 drone wordt gevormd door de Skydio Autonomy Core. Dit is een snelle nVidia Tegra X2 processor die op basis van camerabeelden obstakels ontwijkt en ‘on the fly’ een vliegroute uitstippelt. Aan boord zijn zeven 4K camera’s die gezamenlijk een 360º beeld van de omgeving vormen. Ook is er voorzien in een gestabiliseerde cameramodule met een 12 MP optische camera en een 320×256 warmtebeeldcamera.

Features

Eén van de features die de X2 drone biedt is 360 Superzoom. Op afstand kun je letterlijk alle kanten op kijken en 100x digitaal inzoomen op een onderwerp waar de interesse naar uitgaat. Een andere feature is 3D Scan. Hierbij vliegt de drone automatisch een 3D traject om bijvoorbeeld een brug, gebouw, pijplijn of ander object van alle kanten in beeld te brengen. Tot slot komt er House Scan, waarmee de drone automatisch schade aan een huis vaststelt, bijvoorbeeld na een storm of aardbeving. Een aantal van de nieuwe features zal middels een softwareupdate ook beschikbaar worden gemaakt voor de Skydio 2.

Skydio-CEO Adam Bry weet zeker dat zelfsturende drones de toekomst hebben: “Handmatig bestuurde drones missen de software-intelligentie die bedrijven nodig hebben om hun dienstverlening op te schalen. Ons doel is om de gebruikerservaring radicaal te vereenvoudigen middels de kracht van echte autonomie. Met Skydio 2 hebben we bewezen dat onze autonomiesoftware de manier waarop mensen drones gebruiken fundamenteel kan veranderen, en dat een Amerikaans bedrijf niet alleen kan concurreren, maar ook het voortouw kan nemen in door AI aangedreven dronetechnologie. We brengen de kracht van autonomie nu naar bedrijven, overheidsinstanties, first responders en defensieklanten.”

Investeringsronde

Samen met de introductie van de X2 kondigde Skydio ook een nieuwe financieringsronde aan, waarbij maar liefst 100 miljoen dollar is opgehaald. Helemaal vreemd is dat niet: sinds drones uit China – lees: van DJI – door de regering-Trump in de ban zijn gedaan, zijn overheidsdiensten naarstig op zoek naar alternatieven. Het zou zomaar kunnen dat Skydio als gevolg van deze koerswijziging een leidende marktpositie kan opbouwen in de VS. Daar is wel veel geld voor nodig, onder andere om meer productiefaciliteiten op Amerikaanse bodem te realiseren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier