Pro

Dronewatch nu volledig ROC gecertificeerd

Met nog een klein half jaar te gaan tot de introductie van de Europese droneregelgeving heeft Dronewatch het volledige RPAS Operator Certificate (ROC vergunning) toegekend gekregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport, inclusief aanvullende ontheffingen voor dronevluchten in gecontroleerd luchtruim – de zogenaamde CTRs – en operaties boven bebouwd gebied.

Grenzen van het ROC-light

Dronewatch was in 2016 het eerste bedrijf in Nederland met een ROC-light vergunning. Dit stelde ons in staat om uiteenlopende opdrachten verspreid over het hele land uit te voeren. Maar steeds vaker liepen we tegen de beperkingen van het ROC-light aan, zoals de maximale vlieghoogte van 50 meter en het verbod op vluchten boven aaneengesloten bebouwing en haven- en industriegebieden.

Aanvankelijk waren we niet van plan om nog voor de veel uitgebreidere (en duurdere) ROC vergunning te gaan, met het oog op de aankomende Europese droneregelgeving. Maar de onduidelijkheid over de implementatie hiervan gaf de doorslag om toch maar werk te maken van een volledig ROC. Daarbij schakelden we de hulp in van Aerial Pro voor het schrijven van het operationeel handboek en NLR voor de toestelkeuringen en de RPA-L opleiding. De verzekeringen werden ondergebracht bij Driessen Assuradeuren.

ROC beschikking

Ruim een half jaar na het opstarten van het traject is het zo ver en hebben we de ROC beschikking in huis, inclusief de twee standaardscenario’s die ons in staat stellen om dronevluchten uit te voeren in civiele CTRs en boven bebouwing, alsook boven industrie- en havengebieden. Het papiertje is geldig tot en met 31 december 2021: dan loopt de overgangsregeling af. Onze geregistreerde ‘dronevloot’ bestaat vooralsnog uit een DJI Inspire 2 en een Mavic 2 Pro.

Met het volledige ROC op zak hopen we opdrachtgevers nog beter van dienst te kunnen zijn. Daarnaast geeft het ROC hopelijk enig houvast tijdens het proces om als operator actief te worden in de Specific categorie. Ook hopen we als ROC operator nog beter uitleg te kunnen geven over wat er komt kijken bij het professioneel dronevliegen.

Tegen de 120 ROC operators

Nederland telt momenteel tegen de 120 drone-operators die volledig ROC gecertificeerd zijn (Dronewatch is nummer 117). Daarvan zijn er nog geen 10 die de bevoegdheid hebben om boven de bebouwde omgeving te vliegen, blijkt uit het meest recente overzicht. Het aantal afgegeven ROC-light vergunningen is vele malen groter: dat waren er eind mei 998.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

9 gedachten over “Dronewatch nu volledig ROC gecertificeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier