Regelgeving

Terugkijken: Belgisch webinar met uitleg over Europese droneregelgeving

Onlangs organiseerde de Vlaamse Drone Federatie EUKA een online webinar met als thema ‘Implementatie van de Europese dronewetgeving in België’. Alhoewel de presentaties toegespitst zijn op de situatie in België, is de webinar ook voor Nederlandse dronepiloten interessant, aangezien de uitgangspunten van de nieuwe regelgeving voor alle lidstaten gelijk zijn.

Thematiek

De thematiek die in de webinar aan bod komt betreft onder andere de nieuwe Open, Specific en Certified categorieën, het concept drone geozones, de nieuwe Cx CE labels voor drones, Remote ID en geo-awareness, de aankomende registratieplicht voor operators, de verschillende opleidingen en de nieuwe Europese standaardscenario’s. Daarna wordt er gesproken over hoe een en ander in België geïmplementeerd gaat worden.

Aan de webinar werkten naast EUKA en Agoria ook SkeyDrone, de Belgian Civil Drone Council en het Vlaamse ministerie voor Mobiliteit en Transport mee. Aanvankelijk zou mobiliteitsminister François Bellot de webinar inleiden, maar helaas bleek hij verhinderd. Later sprak de minister de geïnteresseerden via een afzonderlijk opgenomen videoboodschap toe.

Drie delen

Met name het eerste deel (tot ca: 0:40) is ook interessant voor Nederlandse dronepiloten die graag meer uitleg willen horen over wat de Europese regelgeving voor hen gaat betekenen. Het deel erna gaat specifiek over de implementatie in België en is derhalve voor Nederlandse operators minder van toepassing. Tijdens het derde deel (vanaf ca. 1:10) worden er diverse vragen beantwoord, waaronder de vraag wat er nu precies wordt verstaan onder een mensenmenigte.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Terugkijken: Belgisch webinar met uitleg over Europese droneregelgeving

 • Bart Finders

  ik vlieg al 3 jaar freestyle (zelfbouw) drones en wil dit graag zo houden. wil mij aan alle regels houden die mij worden opgelegd. ik ben verzekerd heb een registratie nummer en check de “officelle” app voor de fly zones. maar toch vraag ik mij af waarom er bij de open categorie drones C1 een Remote ID moet komen. hoe moet dat lukken met Bluetooth. “If you are in closer to the drone” … voor dat je bluetooth verbinding hebt vlieg je te kort bij en dat mag dan weer niet? ik vindt dit niet echt een goede oplossing. is het niet handiger via de app je vluchten te registreren voor dat je vliegt. zonder allemaal electronica in te bouwen in de drone die er allen voor is om je ID te transmitten. just a thought 🙂

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Wie zegt dat hier Bluetooth voor gebruikt gaat worden? Waarschijnlijker is een implementatie op basis van het wifi protocol. Mijn persoonlijke verwachting is dat je op een gegeven moment een soort van Remote-ID add-on moet kopen die je op je zelfbouwdrone zet.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier