Toeristen beboet na dronevlucht boven Binnenhof

Twee buitenlandse toeristen die dinsdagavond een drone boven het Binnenhof in het centrum van Den Haag lieten vliegen hebben voor veel opschudding gezorgd. Het gebied werd kortstondig afgezet door politievoertuigen en ook de politiehelikopter kwam even ter plaatse. De toeristen kregen een waarschuwing en zijn heengezonden met een boete op zak.

No-fly zone

Het luchtruim boven de gebouwen van de Tweede Kamer, het Binnenhof en paleis Huis ten Bosch is normaal gesproken streng verboden gebied voor alle vormen van burgerluchtvaart, inclusief drones. De betreffende no-fly zone staat op luchtvaartkaarten aangeduid als EHP-26.

Twee buitenlandse toeristen bleken echter niet op de hoogte van dit vliegverbod. Ze lieten hun drone, een DJI Mavic Air 2, boven het Binnenhof vliegen om opnamen te maken. Al snel werd de drone opgemerkt, waarna de politie het zekere voor het onzekere nam en het gebied afsloot. Ook werd de hulp van de politiehelikopter ingeroepen.

Gelukkig hadden de twee geen kwaad in de zin. Het duo werd heengezonden, maar niet nadat er een bekeuring was uitgeschreven voor het met een drone vliegen in een no-fly zone. Sowieso mag er volgens de huidige Nederlandse regelgeving niet met drones boven gebieden met aaneengesloten bebouwing worden gevlogen.

Zonering

De Mavic Air 2 is uitgerust met een systeem dat moet voorkomen dat de drone niet kan opstijgen op plekken waar dat niet de bedoeling is (geofencing). Maar blijkbaar is de zone EHP-26 niet goed verwerkt door DJI. In de toekomst moet het zonering-systeem als onderdeel van de nieuwe Cx CE labels ervoor zorgen dat no-fly zones door alle dronefabrikanten op dezelfde manier worden verwerkt.

(coverfoto: Rijksvastgoedbedrijf)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Toeristen beboet na dronevlucht boven Binnenhof

  • 22 juli 2020 om 10:04
    Permalink

    Je kan in een No-fly zone vliegen. DJI vraag naar uw gsm nummer. Na het ingeven van een pincode dat je via sms ontvangt en het bevestigen dat je zelf verantwoordelijk bent… Kan je uw vlucht verder zetten.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier