Opmerkelijk

Buizerd gaat er met drone vandoor in Overijssel

Dronevlieger Peter Janssen uit Holten (Overijssel) raakte dinsdagavond op een wel heel opmerkelijke manier zijn drone kwijt. De drone, van het type DJI Phantom, werd namelijk aangevallen en meegenomen door een buizerd. Via Facebook roept Peter buurtbewoners op om uit te kijken naar zijn drone, die vermoedelijk in de bosjes is beland.

Aangevallen

Op Facebook doet Peter uit de doeken wat er precies gebeurde. “Ik was vanavond met mijn drone aan het vliegen op de Fliermatenweg kruising Imhofsweg en mijn drone werd aangevallen en meegenomen door een grote buizerd. Mocht iemand de drone vinden graag een berichtje, het is een dji phantom en is oranje /wit.”

Tegenover RTV Oost laat Peter weten het voorval niet gefilmd te hebben. Bij thuiskomst geloofde zijn vrouw hem dan ook niet. “Maar die drone ben ik wel kwijt. De buizerd nam ‘m mee naar een boom. Waarschijnlijk ligt hij ergens in de bosjes, maar het is een vrij moeilijk toegankelijk gebied. De buizerd wist waarschijnlijk niet wat hij er mee aan moest. Niet zo lekker om op te eten.”

Dit is bij benadering de locatie waar de buizerd er met de drone vandoor ging.

Roofvogels

Van roofvogels is bekend dat ze agressief kunnen reageren op drones. De politie heeft zelfs enige tijd geëxperimenteerd met speciaal getrainde zeearenden, die ongewenste drones uit de lucht konden pikken en deze daarna naar de grond brachten. Het experiment werd stopgezet toen bleek dat de kosten te hoog en de vogels te onvoorspelbaar waren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Buizerd gaat er met drone vandoor in Overijssel

 • Kul-verhaal. Eigenaar heeft het ding laten crashen en probeert nu de verzekering te tillen met dit verhaal. Een buizerd die een drone uit de lucht haalt heeft minimaal z’n kop er af. Er draait namelijk iets rond.

  Beantwoorden
  • Waarschijnlijk zit je aardig goed met de veronderstelling dat zelfs een grote buizerd niet ongeschonden een drone uit de lucht haalt van dit formaat! 🤔

   Beantwoorden
 • Dat is maar de vraag, Jos. De kop eraf is anatomische onzin. Een buizerd valt vrijwel altijd zijn vliegende prooi van achter en met gestrekte klauwen dalend met hoge snelheid aan.
  Als je ooit zijn klauwen van dichtbij gezien of gevoeld hebt, dan hebben de propellers amper invloed. Een beetje zal de vogel wel voelen.
  Ik zeg niet dat het verhaal waar of onwaar is, maar wel dat je voortaan dat je iemand van een strafbaar feit beticht (oplichting): even aan factchecking doetvoordat je roeptoetert….

  Beantwoorden
 • De eigenaar van de Phantom weet blijkbaar niet dat de Drone GPS signaal blijft uitzenden. Hij zou dus exact moeten kunnen achterhalen waar zijn Drone zich bevond. Je kunt vanuit de DJI app waarmee je de drone bestuurd ook licht en geluidsignalen activeren als je in de buurt bent.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Het ging om een Phantom 1. Was daarbij überhaupt al sprake van een app, waarop je telemetrie kon zien? Ik zou dat niet eens weten eerlijk gezegd..

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier