Kijken: FPV drone van 20.000 dollar maakt duikvlucht langs torenflat
Op Dronewatch heb je in de afgelopen jaren heel wat FPV dronevideo’s voorbij zien komen. Meestal gaat het dan om relatief kleine racedrones of zogenaamde CineWhoops van een paar honderd euro, met een GoPro erop. FPV-legende Paul Nurk pakt het anders aan: onlangs zette hij een RED camera van vijftien kilo op een uit de kluiten gewassen X8 frame en maakte daarmee een duikvlucht langs een torenflat. Totale kosten van de drone+camera: 20.000 dollar.
First person view
Met FPV drones kun je in tegenstelling tot de ready to fly drones zoals die van DJI, Parrot en Yuneec zeer dynamische videobeelden maken. Dat komt doordat je als piloot totale controle hebt over de drone. Zowel de hoeveelheid stuwkracht als de oriëntatie van de drone: alles moet je met de hand besturen. Dat wordt ook wel full manual of acro mode genoemd.
Als FPV piloot kun je dan ook niet terugvallen op hulpmiddelen zoals GPS of een elektronisch kompas. Het enige houvast dat je hebt is de live videoverbinding met een kleine camera in de ‘cockpit’ van de drone, waarvan de beelden worden getoond in een videobril. Je hebt als piloot dus geen direct zicht op het toestel maar kijkt mee alsof je in de drone zit, vandaar de term first person view (FPV).
Lat hoger leggen
Eén van de wereldwijde legendes op het gebied van FPV vliegen is Paul Nurkkala, ook wel bekend als Paul Nurk of Nurk FPV. Paul staat bekend om zijn liefde voor het knutselen aan drones. Samen met zijn stuurmanskunsten leverde dat in het verleden al legendarische beelden op.
Maar als FPV piloot wil je de lat steeds hoger leggen, ook qua beeldkwaliteit. Zou het mogelijk zijn om de crème de la crème op het gebied van filmcamera’s – een digitale camera van RED – op een racedrone te zetten? Met die vraag ging het bedrijf Catalyst Machineworks aan de slag. Het resultaat is een drone in X8 configuratie – de Catalyst MoneyShot X8 – die krachtig genoeg is om een peperdure RED Dragon digital camera van vijftien kg rond te vliegen en snelheden tot 150 km/uur te realiseren.
Duikvlucht
Natuurlijk moet je met zo’n drone eerst de nodige vliegervaring op doen. Maar dat is aan Nurk wel toevertrouwd. Toen hij hij de drone eenmaal goed in de vingers had, toog hij ermee naar een torenflat om daar een spectaculaire duikvlucht langs het gebouw op te nemen: wat je noemt een moneyshot. Voor de veiligheid waren er meerdere spotters aanwezig en niemand mocht het gebouw in of uit. Een kleine 360º camera legde de ‘behind the scenes’ beelden vast.
Dit bericht bekijken op Instagram
Bugatti achtervolgen
En als we het dan toch over kostbare apparaten hebben, dan vind je onderstaande video misschien ook wel leuk. Hierin is te zien hoe Nurk met zijn 20.000 dollar drone een Bugatti HyperCar van maar liefst vier miljoen dollar achtervolgt en ondertussen filmt.