ProProductnieuws

Nieuw type inspectiedrone kan van alle kanten wanddiktes meten

Het Canadese bedrijf Skygauge Robotics heeft een inspectiedrone ontwikkeld die speciaal bedoeld is voor het uitvoeren van wanddiktemetingen in industriële settings. Daartoe is de drone voorzien van een ultrasoonsensor die tegen een oppervlak aangeduwd wordt. Bijzonder is dat de drone in alle richtingen drukkracht kan ontwikkelen, dankzij kantelbare propellers. Ook is de drone daardoor extra wendbaar.

Wanddiktemeting

Een ultrasoon wanddiktemeter maakt gebruik van geluidsgolven om de dikte van bijvoorbeeld een pijpleiding of opslagtank vast te stellen. Daartoe druk je het meetinstrument tegen het te meten oppervlak aan, waarna deze ultrasoon geluidsgolf uitzendt. Deze golf wordt aan de andere kant van de te meten wand gereflecteerd. De tijd die het duurt totdat de gereflecteerde geluidsgolf terug is, zegt iets over de wanddikte.

Deze niet-destructieve meetmethode wordt veelvuldig gebruikt voor het uitvoeren van industriële inspecties. Het probleem is alleen dat de zogenaamde transducer met enige kracht op de te meten wand gedrukt moet worden, om zodoende goed contact te kunnen maken met het onderliggende meetoppervlak. Dat betekent dat het meetinstrument ook op grotere hoogtes of op lastig bereikbare plekken met de hand bediend moet worden, met alle gevaren van dien.

Gerichte stuwkracht

Het zou ideaal zijn om dergelijke metingen door drones uit te kunnen laten voeren. Maar tot op heden kon de meetmethode niet uitgevoerd worden door conventionele multirotor drones, aangezien deze geen drukkracht kunnen ontwikkelen die haaks staat op het te meten oppervlak.

Skygauge Robotics heeft hiervoor een oplossing bedacht. De door dit bedrijf ontwikkelde Skygauge drone is in staat om de propellers te kantelen naar iedere gewenste richting. Daardoor kan de drone zich als het ware afzetten tegen het te inspecteren object, om zodoende succesvol een wanddiktemeting uit te voeren.

Het achterliggende principe heet ‘vectored thrust’, wat je zou kunnen vertalen als ‘gerichte stuwkracht’. Bijkomend voordeel van deze stuurmethode is dat de drone minder gevoelig wordt voor turbulentie, iets wat rondom industriële installaties een aanvullend voordeel is. Een achttal servomotoren zorgt ervoor dat de vier propellers alle kanten op kunnen kantelen, wat in onderstaande video gedemonstreerd wordt.

Skygauge drone

De Skygauge drone komt binnenkort op de markt. De drone is niet alleen voorzien van een Olympus 38DL+ wanddiktemeter met D790S transducer, maar ook van een 4K camera, zodat het systeem ook visuele inspecties kan uitvoeren. Het systeem komt compleet met zender, accu’s, onderhoudskit en reserveonderdelen. Ook biedt het bedrijf trainingen aan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier