Meghan en Harry klagen anonieme dronefotografen aan wegens privacyinbreuk

De Britse Prins Harry en zijn Amerikaanse echtgenote Meghan Markle zijn het beu dat dronefotografen proberen om privéfoto’s te maken van hun gezin. Volgens het koppel vliegen er soms wel drie keer per dag drones op lage hoogte boven hun woning in Los Angeles. Het stel heeft nu een aanklacht ingediend tegen de dronepaparazzi. Klein detail: ze weten niet wie de drones besturen.

Recht op privacy

De aanklacht werd wereldkundig gemaakt door The Hollywood Reporter. De aanklacht draait om “het recht op privacy van een 14 maanden oud kind in zijn eigen woonomgeving”. Volgens advocaat Michael Kump doet het stel er alles aan om hun zoontje Archie uit de publiciteit te houden. “De foto’s hebben niets met het nieuws te maken. Ze dienen geen publiek belang. De enige reden om zulke invasieve foto’s te maken en/of verkopen, is om geld te verdienen aan een kind.”

Het stel woont sinds kort in een afgeschermde woonwijk in Los Angeles, maar sinds de Britse tabloid The Daily Mail hun adres heeft gepubliceerd doen paparazzi er alles aan om de hertog van Sussex met zijn vrouw en hun jonge zoontje op de foto te krijgen. Daarbij wordt volop gebruik gemaakt van drones, die soms op een paar meter hoog boven het huis en de omliggende tuin vliegen.

Anonieme dronepiloten

Aanvankelijk probeerden Harry en Meghan de drones te negeren, totdat er foto’s verschenen van hun zoontje Archie die zogenaamd in het openbaar waren gemaakt. Volgens het paar waren deze overduidelijk gephotoshopt en schermen ze hun kind altijd tijdens trips buiten de eigen woonomgeving.

Het probleem is alleen dat het stel geen idee heeft wie de drones bestuurt. Daarom is de aanklacht gericht aan ‘John Doe 1’ en ‘John Doe 2’. Deze namen worden in Engelstalige gebieden gebruikt om anonieme personen aan te duiden. De hoop is dat via de rechtszaak alsnog achterhaald kan worden wie er achter bepaalde foto’s zit. Ook wil het stel aan potentiële afnemers duidelijk maken dat de foto’s illegaal gemaakt zijn.

Het is nog niet bekend of en wanneer de rechtszaak van Harry en Meghan in behandeling wordt genomen.

Groeiend probleem

Harry en Meghan zijn niet de eerste celebrities die gestalkt worden door dronefotografen. Al in 2014 werd Selena Gomez in haar privéomgeving vanuit de lucht gefotografeerd door een drone. Rapper Kanye West wilde zelfs speciaal getrainde roofvogels uit Nederland halen om zijn vrouw Kim Kardashian te beschermen tegen ongewenste drones. Ook in de gevangenis zijn bekende personen niet veilig voor drones van nieuwsgierige fotografen; iets waar Bill Cosby over mee kan praten.

Vroeger werden er helikopters ingezet om celebrities vanuit de lucht te fotograferen, maar tegenwoordig werken paparazzi vrijwel alleen nog met drones. De camera’s worden steeds beter en de drones kleiner en stiller. Met Tiny Whoops is het zelfs mogelijk om via een open raampje huizen binnen te vliegen.

(coverfoto: CC-BY-SA Mark Jones)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier