Amerikaanse telecomwaakhond legt HobbyKing miljoenenboete op

De Amerikaanse telecomwaakhond FCC heeft de leverancier van RC modellen en zenders HobbyKing een boete opgelegd van maar liefst drie miljoen dollar wegens het op de markt brengen van videozenders voor FPV drones die niet voldoen aan de Amerikaanse richtlijnen voor radiocommunicatie. Als HobbyKing de boete niet binnen drie maanden betaalt, wordt het bedrijf voor de rechter gedaagd.

Illegale videozenders

HobbyKing is een in Hong Kong gevestigde verkoopsite die voornamelijk onderdelen levert voor modelvliegtuigen en andere op afstand bestuurbare modellen. Het bedrijf verkoopt ook de nodige drone-accessoires, variërend van FPV brillen, videozenders, controllers tot en met complete racedrones.

Volgens een onderzoek dat de FCC instelde voldoen tientallen videozenders van HobbyKing niet aan de eisen die gesteld worden aan radioapparatuur die in de VS op de markt wordt gebracht. Zo wordt er met een te hoog vermogen uitgezonden, en worden er frequentiebanden gebruikt die niet zijn toegestaan. De zenders zijn daarom juist in trek bij FPV vliegers: dankzij het hoge zendvermogen krijgt men ook op grotere afstanden een goed videosignaal door.

Volgens de FCC bestaat het gevaar dat de videozenders interfereren met luchtvaartcommunicatiesystemen en meteorologische radioinstallaties. Al in 2018 werd HobbyKing gewaarschuwd, maar het bedrijf gaf daar geen opvolging aan. Dat leidt nu dus tot een boete van 2,8 miljoen dollar. Als HobbyKing deze niet betaalt, brengt de FCC de zaak voor de rechter.

Europa

Onduidelijk is nog wat de gevolgen zijn voor de leveranties van HobbyKing in de Europese Unie. In de EU moet alle consumentenelektronica voldoen aan de richtlijnen van het Conformité Européenne. De kans is groot dat de betreffende videozenders van HobbyKing ook niet voldoen aan Europese normen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Amerikaanse telecomwaakhond legt HobbyKing miljoenenboete op

 • 16 december 2021 om 16:23
  Permalink

  Dit is giga onzin natuurlijk.
  Het is aan de consument zich aan die regels te houden niet de fabrikant.
  Dit is te krom voor woorden, gaan we dan ook alle portofoon makers/verkopers op hen vingers tikken omdat ze die ook verkopen aan niet gelicenseerden?
  Hobbyking verstuurt wereldwijd, dus jah ik kan video zenders kopen die aan de FFC regels voldoen of aan de EU regels. Is niet hun probleem als ik het fout doe.

  Dit is puur en simpel een geval van ik kan het niet zelf in de hand houden laten we dan maar diegene straffen die we makkelijk kunnen onderdrukken.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier