Nieuws

EASA publiceert FAQ over Europese droneregelgeving

Langzaamaan dringt bij luchtvaartagentschap EASA het besef door dat er in de verschillende EU-landen veel vragen leven over de aanstaande Europese droneregelgeving. Het instituut heeft daarom een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ) gepubliceerd. In het Engels weliswaar, en niet toegespitst op de situatie in de afzonderlijke lidstaten, maar het is een begin.

Amper communicatie

De EU regelgeving voor drones wordt 31 december 2020 van kracht. Over een paar maanden is het dus al zo ver. Eigenlijk had de regelgeving al op 1 juli geïntroduceerd moeten zijn, maar de coronacrisis zorgde voor een uitstel van zes maanden: veel lidstaten waren er simpelweg nog niet klaar voor.

De meeste Europese landen zijn nog altijd hard bezig om de implementatie van de EU verordening op orde te krijgen. Van heldere communicatie richting dronepiloten en -bedrijven komt het ondertussen – uitzonderingen daargelaten – bijna niet. Dat leidt tot veel onrust en onzekerheid, want veel betrokkenen hebben nog altijd geen idee waar ze precies aan toe zijn.

Vragen en antwoorden

Gelukkig ziet EASA in dat er meer uitleg en toelichting nodig is over de aankomende regelgeving. Dat is de reden dat de organisatie op haar website de sectie met Frequently Asked Questions in het leven heeft geroepen, waarin in begrijpelijke taal wordt uitgelegd waar je als dronepiloot of operator mee te maken krijgt.

Variërend van belangrijke begrippen en definities zoals ‘wat is een mensenmenigte’ en ‘wat wordt er verstaan onder een niet-betrokken persoon’ tot en met uitleg specifiek voor FPV vliegers en modelbouwers: er komen veel verschillende onderwerpen aan bod, en EASA belooft dat de lijst de komende tijd verder uitgebreid wordt. Naast de FAQ biedt EASA ook een reeks animaties waarin de belangrijkste droneregels worden uitgelegd.

Nederlandse informatie

Helaas is de FAQ alleen in het Engels beschikbaar. Verder is de vraag- en antwoordlijst niet toegespitst op de situatie in de afzonderlijke lidstaten. Hoe het bijvoorbeeld in Nederland geregeld wordt met registratie en opleidingen, dat zul je er niet in vinden. Maar voor die topics kun je dan weer terecht bij Dronewatch (mits bij ons bekend is hoe de dingen op nationaal niveau geregeld gaan worden).

(via Dronewatch.eu)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “EASA publiceert FAQ over Europese droneregelgeving

 • Als de EASA inziet dat de nieuwe regelgeving tot veel onrust en onzekerheid leidt dan neem ik aan dat ze snel met vertalingen komen voor onze leden. Er zijn immers ook wat modelvliegers buiten Engeland.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Reken er maar niet op. De communicatie in de verschillende Europese talen wordt overgelaten aan de lidstaten, die de regelgeving op nationaal moeten implementeren. Daar zit ‘m vooralsnog de crux.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier