Brandweer rukt uit om lipobrand drone

Een drone die in brand vloog in een buitengebied van Ospeldijk nabij de gemeente Nederweert (Limburg) heeft maandagmiddag voor enige consternatie gezorgd. In verband met de droogte werd de brandweer gealarmeerd, maar er hoefde uiteindelijk niet geblust te worden. Het is nog niet duidelijk waardoor de accu van de drone ontvlamde.

In vlammen op

De drone werd bestuurd door een recreatieve vlieger. Op een gegeven moment raakte de drone echter onbestuurbaar, waarna deze in een boom belandde en in brand vloog. De eigenaar bedacht zich geen moment en waarschuwde direct de brandweer, om te voorkomen dat de brand zich zou uitbreiden.

Uiteindelijk doofde het vuur zich vanzelf en hoefde de brandweer niet in actie te komen. Na afloop werden restanten van de drone aangetroffen in een maisveld onder de betreffende boom. Foto’s zijn te zien op de website Nederweert24: onduidelijk is om wat voor drone het gaat, maar van het toestel is in ieder geval weinig over.

Bosbrand voorkomen

De lipo accu’s die drones aandrijven staan erom bekend dat ze vlam kunnen vatten in geval van kortsluiting of schade. Daarbij kunnen zich hoge temperaturen en steekvlammen ontwikkelen. In de VS is al eens een bosbrand ontstaan als gevolg van een ontvlammende droneaccu. Daarom verdient het aanbeveling om tijdens periode van droogte extra alert te zijn op brandvorming, in geval van een crash.

Onderstaande video geeft een indruk van de hoeveelheid energie die vrijkomt als een lipo accu beschadigd raakt:

(coverfoto ter illustratie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Brandweer rukt uit om lipobrand drone

 • 7 augustus 2020 om 16:25
  Permalink

  De meeste dronegebruikers zijn zich nauwelijks bewust van hoe ongelooflijk brandbaar Lipo’s kunnen zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar: https://www.youtube.com/watch?v=hg3r2erRrfw
  Daarom de volgende adviezen:
  – Nooit opladen kort na het vliegen, maar pas opnieuw opladen kort vóor het vliegen (ik zet een timertje vroeg in de ochtend)
  – Lipo’s nooit helemaal leeg laten lopen
  – Niet warm opladen
  – Bewaren op kamertemperatuur
  – Iedere 3 maanden de lading checken en eventueel bijladen tot ongeveer 50%
  – Als een Lipo gaat zwellen: langzaam ontladen (bijvoorbeeld met een gloeilampje) en afvoeren
  DJI heeft niet voor niets het automatisch ontladen van Mavic 2 accu’s verkort naar 2 dagen!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier