Incident

Kamerlid opgeschrikt door drone boven tuin

GroenLinks-Tweede Kamerlid Laura Bromet werd dinsdagavond tijdens een bezoekje aan haar ouders op een vervelende manier geconfronteerd met een drone. Het toestel vloog namelijk boven het huis en de tuin waar men op dat moment buiten zat. Op Twitter roepen beelden van de drone veel negatieve reacties op, vooral als het gaat om de privacy.

Tweet

Bromet filmde hoe de drone van het type DJI Mavic boven de buurt vliegt en even stil hangt boven het huis. “In de tuin bij mijn ouders. Iemand met een drone komt t even filmen 😳”, schrijft het kamerlid in haar tweet:

De beelden roepen op het sociale medium veel reacties op. “Daar gaat je privacy!”, reageert iemand. “Behoorlijk intimiderend”, zegt een ander. “Ik wil niet direct van het slechte uitgaan, maar dit lijkt me zeer onaangenaam”, stelt nog iemand. Er klinken ook relativerende geluiden: “Volgens mij landt de drone bij de achterburen. Even een gesprekje met die buren ipv een tendentieus gluur bericht er uit gooien zou meer gepast zijn.”

Boven bebouwing

Met een drone mag er normaal gesproken niet boven gebieden met aaneengesloten bebouwing worden gevlogen. Met de komst van Europese regelgeving voor drones per 31 december 2020 komt daar verandering in: voor Open categorieën A1 en A2 geldt er geen expliciet verbod meer op het vliegen boven bebouwing.

Wel moeten dronevliegers dan een minimale afstand aanhouden ten opzichte van mensen op de grond – hoe zwaarder de drone, hoe meer afstand – en moet men rekening houden met de privacy van derden, alhoewel dat laatste een grijs gebied is en blijft: ook al maakt een drone helemaal geen opnamen, toch kunnen mensen op de grond zich aangetast voelen in hun privacy.

Remote ID

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle drones voorzien zijn van Remote ID, als onderdeel van nieuwe CE producteisen. Daarmee wordt het mogelijk om op afstand uit te lezen van wie een bepaalde drone is. Drones die niet beschikken over zo’n voorziening mogen dan alleen nog vliegen in Open subcategorie A3, op 150 meter afstand van mensen en bebouwing.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

6 gedachten over “Kamerlid opgeschrikt door drone boven tuin

 • Het is typisch en wellicht het grootste probleem voor dronen dat men meteen denkt dat een drone spioneert. Uit de richting waarin de drone vliegt is sowieso al op te maken dat de camera niet op de betreffende tuin is gericht. Het zou me ook niks verbazen dat men zich ook keurig aan de regels heeft gehouden en niet boven aaneengesloten bebouwing hebben gevlogen. En iemand akn vanuit een bovenraam met een goed camera veeeeel betere foto’s maken!
  Het zou een tweede kamerlid gesierd hebben om, in plaats van er een media drama van te maken, er even op af te gaan om met de betreffende droner te praten en wellicht zelf een oefenvlucht te maken, Ik zou dat in ieder geval hebben aangeboden! Kan ze zelf zien hoe weinig er eigenlijk te zien is met een groothoek camera op zo’n afstand…
  Ik vergelijk het wel eens met toen mobiele telefoons ook camera’s kregen en er ook grote zorgen werden geuit over privacy. Inmiddels hebben we daar een weg in gevonden en dat zal voor drones op termijn ook zo gaan verwacht ik (hoop ik).

  Beantwoorden
 • Zij kan niet vaststellen, hoe vervelend ze de situatie ook ervaart, of er wordt gefilmd. De reacties over privacy zijn begrijpelijk en worden tegelijkertijd in de media uitvergroot. Je kunt elkaar als buren even aanspreken. Nee, we klagen blijkbaar liever over de buren… Ga in elk geval niet met een luchtbuks aan de slag, zoals ooit in een burenruzie de boel escaleerde (en zelfs leidde tot een rechtszaak bij de rechtbank in Arnhem).

  Beantwoorden
 • ik woonde in een woonwijk en de achtebuurman vondt het ook leuk om met zon kreng door de wijk te vliegen.
  Het is dat ik er nu niet meer woon anders had ik wel een stoorzender gekocht, en dan is ie hem gewoon kwijt

  Beantwoorden
 • Wat kunnen mensen zonder kennis van zaken toch heerlijk reageren. Als er een luchtballon met 10 fotograven met letop flinke telelenzen ziet overkomen, haal je die dan ook uit de lucht? Of heli’s van defensie of Politie die met hun camera’s de rijstkorrels uit je bordje kunnen tellen. Heb je het nog geen eens over onze satelieten, Het toepasselijke spreekwoord “holle vaten klinken het harst”

  Beantwoorden
 • Ik moet altijd lachen om de reactie dat men geschokt is van een drone. Er wordt wat af geschokt in Den Haag en ook andere mensen. Net zo als iemand al had aangekaart dat als heli”s van defensie of satelieten en politie heli’s hoor je niemand. Mensen moeten eens minder zeiken. Iedereen heeft het over privacy maar er zijn er een aantal die niet eens weten waar zij over praten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier