Review

Review: drone inderdaad iets stiller met ‘Stealth’ propellers van Master Airscrew

Vraag aan een willekeurige dronevlieger om een belangrijk nadeel van multirotor drones te noemen. Tien tegen één dat men de geluidsproductie noemt: de meeste drones maken nu eenmaal een hinderlijk gezoem. Het Amerikaanse bedrijf Master Airscrew claimt dit probleem een klein beetje te kunnen oplossen, middels speciaal ontworpen ‘Stealth’ propellers. We ontvingen een paar setjes en maakten met de DJI Mavic 2 een aantal testvluchten om het verschil te horen.

Geluidsproductie

Een quadcopter maakt gebruik van vier propellers voor de aandrijving. De motoren zelf zijn vrijwel geruisloos, maar de luchtwervelingen die de snel draaiende propellers creëren zorgen voor flink wat luchtwervelingen, die zich vertalen naar geluidsgolven. Factoren die van invloed zijn op de geluidsproductie zijn onder andere de draaisnelheid (die bepaalt de frequentie van de zoemtoon) en de omvang en vorm van de propellers (verantwoordelijk voor het volume en het soort geluid).

Gelukkig staan de ontwikkelingen ook op het gebied van aerodynamica niet stil en dankzij speciaal gevormde low-noise propellers en lagere toerentallen is het geluid van moderne drones zoals de Mavic 2 en Mavic Air 2 een stuk beter te pruimen dan dat van de eerste generaties Phantom, Mavic Pro of Mavic Air. Maar toch: het kenmerkende gezoem van een drone kan lang niet iedereen bekoren en als dronevlieger wil je het liefst niemand tot last zijn of dieren in de omgeving verstoren.

Master Airscrew

Maar ook al heeft een dronefabrikant zoals DJI in de afgelopen jaren de nodige stappen gezet op het gebied van geluidsreductie: het kan altijd beter. Dat is wat het Amerikaanse bedrijf Master Airscrew in ieder geval claimt. Het bedrijf heeft haar roots in de modelvliegerij: aanvankelijk produceerde Master Airscrew propellers voor modelvliegtuigjes gemaakt van hout, later van glasfiberversterkt nylon. Tegenwoordig produceert het bedrijf tal van propellers voor modelvliegtuigen en drones.

Het idee is dat de propellers door een uitgekiend ontwerp en een zeer nauwkeurig beheerst productieproces betere prestaties bieden dan de standaard props die je bij je drone krijgt. Zowel op het vlak van vliegprestaties, efficiency, balans als levensduur claimt Master Airscrew verbetering. Dat zou zich dan moeten uiten in een langere vliegtijd, en vooral: een verminderde geluidsproductie. Volgens Master Airscrew zouden de Stealth propellers een geluidsreductie tot -2 dB moeten opleveren. Procentueel uitgedrukt is dat 37% vermindering van volume.

De ‘Stealth’ upgrade propellers van Master Airscrew zijn iets gladder en anders gevormd dan de originele propellers van DJI

Test met ‘Stealth’ propellers

Om het verschil met eigen oren waar te nemen kregen we van Master Airscrew een paar sets geluidsarme propellers opgestuurd, uit de zogenaamde ‘Stealth’ serie. Master Airscrew biedt propellers aan voor de Mavic Air, Mavic 2, Spark, Phantom, GoPro Karma, Autel X-Star en voor race- en FPV drones. Je vindt het volledige aanbod bij Amazon.de. Voor deze test gingen we uit van de Mavic 2 upgrade propellers.

De propellers worden geleverd in een kartonnetje doosje. Bij het openmaken treffen we een klein opbergzakje aan, met daarin de propellers. In ons geval vallen de props op door hun felwitte kleur, maar je kunt ook kiezen uit andere kleuren zoals zwart, oranje of blauw. De propellers voelen wat gladder aan dan die van DJI en zijn iets anders gevormd. Dankzij de markeringen zie je duidelijk welke prop op welke motor moet.

Na het opstijgen is direct een duidelijk verschil in geluidsproductie waar te nemen. De drone is niet alleen iets stiller geworden, maar het geluid klinkt ook wat – hoe zullen we het zeggen – acceptabeler: het zoemgeluid heeft een iets lagere frequentie en klinkt wat minder schel. Onderstaande video geeft een indruk van het verschil:

Conclusie

Uiteindelijk hebben we de Master Airscrew ‘Stealth’ propellers voor de Mavic 2 een paar dagen lang intensief gebruikt, ook tijdens een meerdaagse filmklus. Onder alle omstandigheden functioneerden de propellers prima, ook in de Sports mode en Tripod mode. Alhoewel de props iets fragieler aandoen dan de originele DJI propellers konden we na flink wat vluchten en een paar landingen in hoog gras geen beschadigingen ontdekken.

De claim van Master Airscrew dat de Stealth propellers zorgen voor geluidsreductie berust zeker op waarheid. De drone is stiller en klinkt daarnaast wat minder irritant. Dat viel ook andere mensen op. Of de drone ook langer vliegt hebben we niet gemeten, maar de vliegtijd gaat er zeker niet op achteruit.

Bij ons gaan de propellers van Master Airscrew daarom zeker tot de vaste uitrusting behoren. Alles wat helpt om de overlast door dronegeluid te verminderen is van harte welkom, zeker als het gaat om vliegen nabij natuurgebieden of in de buurt van mensen.

Je kunt de propellers van Master Airscrew bestellen via Amazon.de. De hier besproken set Mavic 2 props kost 29,99 euro. Vanuit Amazon Duitsland komen daar geen verzendkosten bij. Sets voor andere drones hebben een ander prijskaartje (in de meeste gevallen goedkoper).

NB. Het kan zijn dat DJI (of een andere fabrikant) geen garantie geeft op je drone, mocht blijken dat je niet-originele propellers gebruikte op het moment dat er iets misgaat. Ga na welke voorwaarden er gesteld worden vanuit de fabrikant, ook als je bijvoorbeeld een DJI Care Refresh verzekering hebt afgesloten.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Master Airscrew 'Stealth' upgrade propellers
Author Rating
51star1star1star1star1star
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

13 gedachten over “Review: drone inderdaad iets stiller met ‘Stealth’ propellers van Master Airscrew

 • ik zie ze vliegen

  Ja! Ik zou graag in aanmerking komen voor die stille rustgevende prop’s voor mijn mavic air. Wat!!! zo’n antieke air. Nou hij doet het nog prima hoor.
  Alleen ik neem hem vaak mee als de wederhelft meegaat en laat de wederhelft nu een ongelofelijke hekel hebben aan het geluid van mijn mavic air. Vaak is het “heb je die mug weer bij je”
  Kortom ik denk dat ik een hele blije wederhelft heb als ik deze stille rustgevende props in mijn bezit heb.

  Beantwoorden
 • Gerhard Hof

  Ik heb een Mavic Air 2 en wil bij mijn project ‘drone foto’s Stichtse Vecht’ graag de nieuwe propellers uitproberen. Ik wil daarnaast daarover publiceren en mede droners uitnodigen om te komen luisteren

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Helaas zijn er nog geen Master Airscrew Stealth props voor de Mavic Air 2.

   Beantwoorden
   • Van Den Wijngaert-Balje Donald

    Wens graag van mijn hobby te genieten met mijn Mavic Air maar daar moeten de omstaanders geen last van ondervinden. Zou ze hedel graag eens uitproberen zodat ik ze daarna eventueel ook voor mijn Phantom 4pro kan bestellen. Bedankt nogmaals Wiebe voor alle prachtige artikels die je ons geeft. Geniet van je job en veel vliegplezier gewenst. Drones rules!! Groetjes uit België Don.

    Beantwoorden
 • Ik ben zeer geïnteresseerd in Master Airscrew Stealth props voor mijn Mavic 2 Pro om Laura Bromet een demonstratie te geven en haar eens met mijn drone te laten vliegen! Misschien dat ze dan wat realistischer naar drones kijkt!

  Beantwoorden
 • Marcel Vinke

  Graag zou ik in aanmerking komen voor een set props voor mijn mavic 2 Zoom.

  Waarom??

  Geven jullie maar een reden waarom niet… 😉

  Beantwoorden
  • Richard Jeuring

   Mavic pro passen ze ook op toch zelfde aansluiting als de mavic 2. Zou ze graag testen heb nu de carbon versie van de mavic 2 erop.

   Beantwoorden
 • William van Beek

  Ik heb zeker interesse om mijn Mavic 2 stiller te maken!

  Beantwoorden
 • Kees Warmerdam

  Ikzelf bezit een Mavic Air, zeker geïnteresseerd om deze props uit te proberen. Langere vliegtijd met minder geluid klinkt mij als muziek in de oren!

  Beantwoorden
 • Filip VAn hecke

  Hey helemaal nieuw in de Drone wereld. Sinds weekje in bezit van een dji mavic zoom 2. Ben er helemaal weg van. Na bekijken nl filmpje bij Drone watch Was ik er uit en kocht me dit. Die stillere propellers welja goed idee. Zou dus graag meedingen naar de prijs 🙂

  Beantwoorden
 • Wesley Veen

  Ik zou graag eens de ‘Stealth Propellors’ van Master Airscrew willen uitproberen voor de Mavic 2 Pro. Hiervoor heb ik de volgende redenen:

  1. In natuurgebieden merk ik vaak dat vogels en dieren op de grond de drones opmerken. Primair natuurlijk als gevolg van het geproduceerde geluid. Ik ben benieuwd of de 37% geluidsreductie voor dit probleem iets kan betekenen.

  2. Gedurende de broedtijd van vogels wil je eigenlijk géén broedende vogels verstoren. Echter, deze vogels broeden tegenwoordig overal en het ontwijken van natuur is géén garantie voor het niet tegen komen van een woeste vogel. Minder geluid zal betekenen; minder kans dat een vogel op afstand de drone als een bedreiging ziet / of iets opmerkt.

  3. Soms word ik ingeschakeld om vanuit de lucht huwelijksaanzoeken in beeld te brengen. Hierbij is altijd één van de twee “verloofden in spé” nergens van op de hoogte. Wel mooi zou het zijn dat deze persoon op het moment suprème niet in de gaten heeft dat ze wordt gefilmd, wat de hele enscenering zou kunnen dwarsbomen.

  Al met al genoeg redenen om deze bijzondere propellers dus eens uit te proberen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier