Pro

Walkera ontwikkelt benzine-aangedreven drone met poederblusser aan boord

Het Chinese bedrijf Walkera is vooral bekend van haar ready to fly racedrones. Het bedrijf ontwikkelt sinds enige tijd ook drones voor serieuzere toepassingen. Eén zo’n drone betreft een benzine-aangedreven toestel met een poederblusser aan boord, specifiek ontwikkeld ten behoeve van brandbestrijding. Ook werkt het bedrijf aan ‘drone clusters’; zwermen van samenwerkende drones.

Hybride benzine-elektrische drone

Walkera is achter de schermen al even bezig met een strategische heroriëntatie op de dronemarkt, blijkt uit een interview dat Walkera’s marketingdirecteur Webber For enige tijd geleden met DroneLife had. Aanvankelijk ontwikkelde het bedrijf alleen racedrones en drones voor luchtfotografie, maar sinds een paar jaar richt het bedrijf zich meer en meer op de enterprise markt. Momenteel werken er 500 mensen bij Walkera.

Eén van de segmenten waar Walkera zich op richt betreft dronetoepassingen waar een lange vliegduur essentieel is. Om dat mogelijk te maken heeft Walkera een hybride benzine-elektrische drone ontwikkeld, waarbij de benodigde elektriciteit aan boord door een generator wordt opgewekt. Het voordeel is niet alleen dat er langer gevlogen kan worden maar ook dat er zwaardere payloads meegenomen kunnen worden.

Brandbestrijdende dronezwerm

Brandbestrijding is één van de toepassingen die Walkera voor het nieuwe platform op het oog heeft. Daartoe heeft het bedrijf een speciale versie van de multirotor ontwikkeld die voorzien is van een poederblusser. Het idee is dat een hele serie van deze brandbestrijdende drones gaan samenwerken om bijvoorbeeld een brand in een flatgebouw te blussen. Dat noemt Walkera een ‘drone cluster’, waarin verschillende drones samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

Om brandhaarden die zich achter glas bevinden te kunnen blussen heeft Walkera ook een kleine raketwerper geïntegreerd in één van de drones die onderdeel uitmaakt van zo’n cluster. Die kan dan een projectiel afschieten waarmee een glazen ruit aan diggelen geschoten kan worden, zodat de drones met de poederblussers er goed bij kunnen.

Ideaal voor hoogbouw

“Deze technologie is met name interessant in steden waar steeds meer hoogbouw verrijst”, aldus For. “Sommige flats zijn zo hoog dat de brandweer er niet meer bij kan. Ze moeten met hun spullen de trap op en dat kost veel tijd. Onze drones moeten ervoor zorgen dat de verspreiding van de brand vertraagd wordt, zodat brandweerlieden meer tijd hebben om goede beslissingen te nemen. Er is niet alleen in ons thuisland China maar ook in veel andere landen vraag naar dit product.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier