DJI voegt digital zoom en veilige vliegmodus toe aan Mavic Air 2

Middels een veelomvattende firmware-update heeft DJI tal van verbeteringen en nieuwe functies toegevoegd aan de Mavic Air 2, waaronder een 2x digitale zoom bij filmen in 4K resolutie (of 4x in HD 1080p) en een nieuwe Safety Flight Mode. Ook de Hyperlapse-functie is aangepakt: zo is het mogelijk om de functie te pauzeren en Hyperlapse-opnamen weg te schrijven in 4K.

Veelzijdigste drone

De Mavic Air 2 werd geïntroduceerd in april van dit jaar, als opvolger van de eerste generatie Mavic Air die alweer uit 2018 stamde. In onze review van de Mavic Air 2 noemden we het toestel de meest veelzijdige drone van DJI tot nu toe, en die mening zijn we nog steeds toegedaan. Sterker nog: direct na het retourneren van het reviewexemplaar hebben we direct via DJI een exemplaar van de Mavic Air 2 besteld, ter uitbreiding van onze dronevloot.

Het voordeel van de Mavic Air 2 is dat deze indrukwekkende cameraprestaties biedt, zoals filmen in 4K tot 60 fps, de optie om HDR video op te nemen en de talloze automatische vliegfuncties. Voornaamste nadelen zijn het ontbreken van sensoren voor obstakeldetectie in de zijwaartse vliegrichtingen en het feit dat de Mavic Air 2 met zijn 570 gram na 1 januari 2023 alleen nog in Open subcategorie A3 gebruikt mag worden, op 150 m afstand van mensen en bebouwing.

DJI zou DJI niet zijn als er na het lanceren van het product nog een en ander gefinetuned wordt met behulp van firmware-updates. In het geval van de laatste update (v01.00.0340) zijn er zelfs flink wat nieuwe mogelijkheden bijgekomen. Reden om even extra stil te staan bij deze firmware-update.

4K Zoom Mode, 4K Hyperlapse, Safety Flight Mode

De meest in het oog springende feature is wat ons betreft het toevoegen van een 4K Zoom Mode, waarbij je tot 2x lossless digitaal kan zoomen tijdens het filmen. De maximale framerate gaat dan wel omlaag naar 30 fps. Als je in 1080p HD filmt, dan kun je zelfs 4x digitaal inzoomen zonder dat dit ten koste gaat van de resolutie. Daarmee wordt de Mavic Air 2 ineens een kleine concurrent voor de Mavic 2 Zoom.

Ook de Hyperlapse feature is aangepakt. Het is nu mogelijk om hyperlapses (dat zijn timelapse opnamen waarbij de drone langzaam van positie verandert) in 4K resolutie weg te schrijven. Daarnaast is het nu mogelijk om een hyperlapse-opname te pauzeren en om voorgeprogrammeerde waypoint missies op te slaan.

Een andere belangrijke toevoeging betreft de Safety Flight Mode. In deze stand kan de drone alleen in voor- en achterwaartse richting bestuurd worden. Daarbij worden obstakels automatisch vermeden. De reden dat DJI deze vliegmodus heeft toegevoegd komt ongetwijfeld doordat menig Mavic Air 2-bezitter blijkbaar niet in de gaten heeft dat de drone geen sensoren aan de zijkanten heeft en daardoor het toestel laat crashen tijdens zijdelings vliegbewegingen.

Andere verbeteringen

Naast bovengenoemde nieuwe features zijn er ook enkele verbeteringen doorgevoerd, waaronder betere gimbalprestaties in de FPV mode en betere cameraprestaties bij gebruik in de sportstand. Daarnaast zou de Mavic Air 2 tijdens het gebruik van ActiveTrack nu beter in staat zijn om voertuigen te volgen op lagere vlieghoogte.

Je kunt de Mavic Air 2 updaten via de DJI Fly app. Het proces wordt in onderstaande video uitgelegd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “DJI voegt digital zoom en veilige vliegmodus toe aan Mavic Air 2

  • 11 augustus 2020 om 11:27
    Permalink

    De zoom is een leuke toevoeging van DJI. Bij factor x2 wel merkbaar scherpte; factor x1 is wél bruikbaar. De uitschakeling van het zijwaarts vliegen lijkt me nuttig voor het geval je je drone uit het oog hebt verloren.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier