ProProductnieuws

Canadees bedrijf ontwikkelt LiDAR-oplossing voor DJI M300 RTK

Het Canadese bedrijf Candrone heeft haar LiVOX LiDAR-oplossing voor DJI Enterprise drones nu ook geschikt gemaakt voor de onlangs geïntroduceerde DJI Matrice 300 RTK. Daarmee is Candrone de eerste aanbieder van een geïntegreerd LiDAR-systeem voor DJI’s industriële topmodel. Het systeem belooft een scanbereik van 260 meter bij een nauwkeurigheid van minder dan 5 cm.

3D point clouds genereren

LiDAR (kort voor light detection and ranging) is een methode die gebruikt wordt om 3D puntenwolken (point clouds) te maken van het aardoppervlak. Een LiDAR scanner zend daartoe laserpulsen uit en houdt bij hoe lang het duurt voordat de pulsen gereflecteerd worden door het grondoppervlak of eventuele gebouwen of andere objecten. Samen met de hoek waaronder de puls werd uitgezonden leidt dat tot een 3D coördinaat.

Het voordeel van dronegebaseerde LiDAR-systemen is dat het veel beter mogelijk is om lastig bereikbare plekken in kaart te brengen. Ook vormen obstakels op de grond geen hindernis voor degenen die de survey moeten uitvoeren. De uitdaging is wel dat LiDAR scanners vrij zwaar zijn en dat de positie nauwkeurig bekend moet zijn. Dat is waar de DJI M300 RTK uitkomst biedt.

Systeemintegratie

Volgens Candrone is de LiVOX LIDAR in combinatie met de DJI M300 RTK in staat om tot wel 35-45 minuten informatie te kunnen inwinnen per vlucht. Dankzij de RTK-integratie kan een nauwkeurigheid worden gegarandeerd van minder dan 5 cm, claimt Candrone. Bovendien is het via de software relatief eenvoudig om puntenwolken die verkregen zijn met de drone te combineren met datasets die door middel van grondscanners zijn ingewonnen.

Het nieuwe systeem zou bij uitstek geschikt zijn voor de volgende toepassingen:

Energie: pijpleidingen in kaart brengen, onderhoud plannen en omgevingssituaties simuleren;
Bosbouw: schatten van het aantal bomen, beheren van inventaris en verwijderen van bos om kale aardemodellen te maken;
Mijnbouw: volumes berekenen;
Constructie: outdoor sites in kaart brengen en samenvoegen met indoor LiDAR-scans, waardoor een volledig beeld wordt gecreëerd;
Infrastructuur: cruciale activa digitaliseren en in 3D-replica’s vastleggen.

LiAirV

Het geïntegreerde systeem, dat bestaat uit de LiVOX LiDAR en de DJI M300 RTK, wordt op de markt gebracht onder de naam LiAirV. Gebruikers die interesse hebben in het systeem wordt uitgenodigd om contact op te nemen met Candrone.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Canadees bedrijf ontwikkelt LiDAR-oplossing voor DJI M300 RTK

 • Absoluut 5 cm? Of relatief 5 cm? Nogal een cruciaal verschil, waar in specs, nieuwsgeving, en offertes/opdrachten op dit gebied vaak zo maar overheen gestapt wordt zonder het zelfs maar te noemen.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Een terecht vraag. Ik kon niet vinden of het om absolute of relatieve nauwkeurigheid ging. Ik ben van harte met je eens dat er als het gaat om LiDAR altijd veel beloofd wordt; dat kwam laatst tijdens mijn cursus Drone Survey Fundamentals nog uitgebreid aan de orde. Die kennis heeft mijn kijk op LiDAR toch wel aardig doen veranderen, moet ik zeggen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier