Achtergrond

Minder drones gemeld door piloten in de VS

Het aantal meldingen over drones nabij luchthavens of op grote hoogte is sterk afgenomen in de VS. De dalende trend werd ingezet in 2018. Recente cijfers van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA laten zien dat het aantal meldingen over drones door verkeersvliegers sindsdien verder afneemt. Bovendien is er geen correctie toegepast voor drones die legaal nabij luchthavens vlogen.

Piek in 2018

Jarenlang was er in de VS sprake van een stijgend aantal meldingen van drones door verkeersvliegers. Het hoogtepunt was in 2018. In dat jaar werd er maar liefst 2.308 keer melding gemaakt van een drone door een verkeersvlieger.

Sinds 2019 is er echter sprake van een dalende trend. In 2019 kwamen er nog 2.152 meldingen binnen, een daling van bijna 7%. Recente cijfers laten zien dat de daling nog harder gaat: in het eerste kwartaal van 2020 kwamen er 373 meldingen binnen, tegenover 457 het jaar ervoor: een daling van ruim 18%.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het in alle gevallen om ongeverifieerde meldingen van drones gaat. Het kan dus best zijn dat er in veel gevallen sprake was van menselijke waarnemingsfouten. Een ander belangrijk gegeven is dat een waarneming iets anders is dan een ‘near mid-air collision’: met name de mainstreammedia willen meldingen over drones nog wel eens opblazen tot bijna-botsingen.

Legitieme dronevluchten

Zorgelijker is het feit dat de FAA legitieme drone-operaties nabij luchthavens niet meeneemt bij het communiceren van dronemeldingen. Tot 2019 werden er in de VS maar liefst 207.000 legale dronevluchten nabij luchthavens gemaakt, via het LAANC systeem. Niet duidelijk is hoe vaak deze drone-operaties abusievelijk door piloten zijn aangezien als illegaal vliegende drones.

Dan rest nog de vraag waarom er na 2018 überhaupt minder drones worden gemeld door verkeersvliegers. Dat zou goed te maken kunnen hebben met de afnemende publieke belangstelling voor drones en de verbeterde communicatie met betrekking tot de regelgeving voor drones.

(bron: Rupprecht Law)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier