Drone Talk

Drone Talk met Nadeche Theloesen: “Van bovenaf is de wereld tof om te zien”

In deze aflevering van Drone Talk komt Nadeche Theloesen (24) uit Scheveningen aan het woord. Nadeche is vaak aan de kust te vinden en maakt daar vroeg in de ochtend of laat op de avond de prachtigste foto’s en filmpjes van pier, vuurtoren, strand of zee, en deelt deze via Instagram. Nu nog gebruikt ze daarvoor de Mavic Air, maar de kans is groot dat die binnenkort wordt ingeruild voor een Mavic 2 of Mavic Air 2.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

“Ik ben Nadeche Theloesen, 24 jaar en ik ben freelance video- en fotograaf. Dagelijks houd ik mij bezig met het creëren van content. In 2019 ben ik afgestudeerd en begonnen met freelancen als videograaf en fotograaf.

In mijn vrije tijd ben ik veel op het strand en vlieg ik ook veel met de drone als de weersomstandigheden het toelaten. Mijn werk is mijn hobby ;).”

Hoe en wanneer ben je in aanraking gekomen met drones? Waar vlieg je nu mee, en wat wordt je volgende drone?

“Vroeger zat ik veel op Google Earth omdat ik de wereld van bovenaf zo tof vond om te zien. Toen rond 2014 de eerste drones op de markt kwamen dacht ik “dit moet ik hebben”! Toch heb ik gewacht tot er betere drones kwamen. Een paar jaar later werd de Mavic Air 1 mijn eerste drone. Tot op heden is dit nog steeds mijn drone. Hij is compact en de kwaliteit is prima. Ik ben wel toe aan een betere drone.

De volgende drone wordt de Mavic Air 2 of de Mavic 2 Pro, ik ben al een lange tijd aan het twijfelen maar de kans is toch zeer groot dat het de Mavic Air 2 wordt. De lange vliegtijd, kwaliteit en het bereik vind ik belangrijk en dat is wat deze drone biedt.”

Wat zijn je favoriete dronefoto-onderwerpen? Vind je het lastig om je aan de regels te moeten houden als ROC-light pilote?

“Mijn favoriete onderwerpen zijn met name: de zee en het strand (meestal tijdens de golden hour). Nu heb ik ook het voordeel dat ik zelf op Scheveningen woon, vlakbij het strand. Doordat ik veel op het strand vlieg heb ik niet altijd last van de regels die gelden bij een ROC-light. Alhoewel het in de zomerperiode erg druk is op de stranden, dan is afstand houden van mensen lastig.

Waar ik nu vooral van baal is dat het vliegen met drones zo ontzettend toeneemt, maar dat niet door alle nieuwe piloten de regelgeving wordt aangehouden. Dat is frustrerend om te zien.”

Krijg je wel eens reacties van mensen in de omgeving als je aan het dronevliegen bent? Wat voor reacties zijn dat?

“Ik vlieg nu meer dan twee jaar en ik merk dat er in die twee jaar veel veranderd is. Twee jaar terug waren mensen vaak nieuwsgierig en vonden het cool, maar tegenwoordig heb ik vaak meer last van geïrriteerde mensen die langslopen. Die het geluid dan vervelend vinden en/of beginnen over hun privacy.

Ondanks deze negatieve reacties zijn er ook nog steeds positieve reacties. Laatst nog een voorbeeld, tijdens het vastleggen van een schip waren mensen erg gefascineerd en gingen klappen tijdens het vangen van de drone bij de landing. Toch probeer ik op de meest rustige momenten te vliegen als dat mogelijk is, om zo min mogelijk last te hebben van mensen.”

Welke drie tips heb je op het gebied van dronefotografie voor lezers van Dronewatch?

“1 Vliegen, vliegen en vliegen. Hoe vaker je vliegt hoe beter je de controle hebt over je eigen drone.
2. Inspecteer je locatie alvast op Google Earth met de 3D functie. Zo kan je al een compositie van tevoren bedenken en bespaart dat je vliegtijd waardoor je je echt kan focussen op het beste shot!
3. Gebruik filters voor de drone. Ik maak het meest gebruik van de ND4 Polarized (PL), omdat ik veel tijdens de zonsopgang en ondergang vlieg. Deze filters zorgen voor een mooier beeld.

Een extra tip: maak panorama’s. Mijn foto van het noordelijk havenhoofd bestaat uit twee foto’s waardoor het lijkt dat het heel hoog genomen is maar dat komt door de twee verschillende foto’s die samen zijn gevoegd in het programma Lightroom van Adobe.”

Je hebt onlangs een setje Master Airscrew low-noise props voor de Mavic Air gewonnen. Hoe bevallen deze in de praktijk?

“Het haalt de scherpe randjes er vanaf. De Mavic Air staat bekend om zijn luidruchtigheid en deze propellers zorgen dus voor een vermindering. Het vliegt iets ontspannender omdat de drone iets stiller is.”

Volg Nadeche op Instagram via nadechet

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Drone Talk met Nadeche Theloesen: “Van bovenaf is de wereld tof om te zien”

  • Tip 4: check waar je mag vliegen.

    Een groot deel van Scheveningen is momenteel een TSA gebied waar niet meer gevlogen mag worden. Baal hier zelf ook van maar het is wat het is…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier