DJI Inspire 2 review (2020): nog altijd een cinematografische powerhouse

In november van dit jaar is het vier jaar geleden dat DJI de Inspire 2 introduceerde. Daarmee is de Inspire 2 één van de oudste drones uit het huidige assortiment van DJI. Toch zweren met name professionele videomakers nog altijd bij deze drone. In deze review kijken we hoe de Inspire 2 zich anno 2020 verhoudt tot andere drones en gaan we in op de vraag of het systeem nog wel toekomst heeft.

Welkome opvolger

In 2016 bereikte de dronehype haar hoogtepunt. Drones gingen als warme broodjes over de toonbank. DJI stond op eenzame hoogte voor wat betreft marktpositie, en met de Inspire 1 en de populaire Phantom-serie had het bedrijf wereldwijd de harten veroverd van filmmakers. Dus toen DJI op 16 november zowel de Phantom 4 Pro als de Inspire 2 aankondigde, gingen er schokgolven van enthousiasme door de dronesector.

De Inspire 2 was een welkome opvolger van de Inspire 1. De Inspire 1 had zich bewezen als een robuust en betrouwbaar platform, die uitgerust met de Zenmuse X5 of X5R camera zijn mannetje stond voor wat betreft beeldproductie. Toch was de beeldkwaliteit van de Inspire 1 niet voldoende voor high-end producties, en de toch wel beperkte vliegtijd was gebruikers een doorn in het oog.

Op al die fronten bood de Inspire 2 verbetering. Niet alleen werd de vliegtijd aanzienlijk verbeterd, ook kreeg de drone beschikking over obstakeldetectie in voor- en opwaartse vliegrichting. Maar de voornaamste verbeteringen zaten ‘m toch in het camera-aanbod en de nieuwe CineCore 2.0 beeldprocessor.

Robuust platform

De Inspire 2 valt ook ruim drie jaar na verschijning nog altijd op door zijn robuuste constructie en imposante uiterlijk. Bijzonder is het koolstoffiber H-frame dat omhoog wordt getrokken nadat de drone is opgestegen. Zodoende kan de camera 360º in het rond draaien zonder dat het zicht belemmerd wordt. Het systeem wordt aangedreven door vier krachtige motoren, wat zich uit in een topsnelheid van maar liefst 94 km/uur in Sport Mode. Voor de energievoorziening worden twee TB50 accu’s bevestigd.

Gebruikers roemen de stabiliteit in de lucht en de vliegprestaties, ook bij harde wind: tot windkracht zes kan er nog goed gevlogen worden met de drone. Mede daardoor is de Inspire 2 alom geliefd bij hulpdiensten. En alhoewel de Inspire 2 er niet voor bedoeld is, zijn er tal van voorbeelden van dronepiloten die zware 360º camera’s of andere niet-DJI payloads met deze drone de lucht in brachten.

Zenmuse X4S en X5S

Ten tijde van de lancering bood DJI direct twee cameraopties aan bij de Inspire 2: de Zenmuse X4S en de X5S. Eerstgenoemde camera leek qua specs veel op die van de Phantom 4 Pro: een 1” sensor, instelbaar diafragma, vaste brandpuntafstand, maximaal 4K resolutie en de optie om beelden met H.264 of H.265 compressie weg te schrijven. De X4S camera bleek al snel te weinig meerwaarde te bieden en verdween na verloop van tijd geruisloos uit het aanbod van DJI.

Tegelijk met de X4S introduceerde DJI ook een opvolger van de X5 camera, namelijk de Zenmuse X5S. Deze beschikt over een grotere MFT sensor en bood de mogelijkheid om 4K in 50 fps te filmen. Met een optionele codec werd het zelfs mogelijk om te filmen in 5,2K en de beelden dan in ProRes of CinemaDNG op te slaan. De X5S kan dankzij de MFT mount worden gebruikt in combinatie met diverse objectieven van o.a. DJI, Panasonic en Olympus.

Zenmuse X5S

Zenmuse X7

Een klein jaar later zou DJI bovendien een heel nieuw camerasysteem aankondigen voor de Inspire 2: de Zenmuse X7. Deze bevat een lichtgevoelige Super 35 mm sensor met de mogelijkheid om in 6K resolutie te filmen, met een kleurdiepte van 14 bits. Samen met de X7 bracht DJI ook een serie DL mount lenzen uit: naast de 16 mm standaardlens kreeg de gebruiker de mogelijkheid om door DJI ontwikkelde lichtgewicht 24, 35 en 50 mm objectieven te gebruiken.

Zeker na de introductie van de Zenmuse X7 werd de Inspire 2 al snel omarmd door de filmindustrie. En daar is eigenlijk geen verandering meer in gekomen. Aan de onderkant van de markt bleef DJI nieuwe drones introduceren, in de vorm van de Mavic Pro en later de Mavic Air, Mavic 2 en Mavic Mini. Maar aan de bovenkant van de markt zijn er eigenlijk geen geïntegreerde systemen bijgekomen met een vergelijkbare of betere beeldkwaliteit.

Zenmuse X7

Beeldkwaliteit

Nog altijd bieden de Zenmuse X5S en X7 camera’s ongeëvenaarde prestaties in de line-up van DJI. Met de aantekening dat je de beelden opslaat in ProRes of CinemaDNG, want de H.264 en H.265 codec van de Inspire 2 levert niet echt geweldige resultaten op. Afgezien van de Phantom 4 Pro en de Mavic Air 2 is er geen andere DJI drone die 4K 50 fps mogelijk maakt: de Mavic 2 Pro gaat slechts tot 25 fps in 4K resolutie. Qua maximale kleurdiepte laten de X5S (12 bits) en X7 (14 bits) de andere DJI drones ver achter zich.

Onderstaande video werd opgenomen met een Inspire 2 met X5S camera:

De Zenmuse X7 heeft als aanvullend voordeel dat de sensor groter is dan die van de X5S, met een betere lichtgevoeligheid tot gevolg. Het dynamisch bereik van de X7 bedraagt maar liefst 14 stops. Deze camera kan beelden wegschrijven in 6K in CinemaDNG/RAW en 5.2K in Apple ProRes.

Het grootste voordeel van de X5S en X7 camera’s is natuurlijk dat het mogelijk is om van objectief te wisselen. Zodoende behoren groothoek en tele tot de mogelijkheden. Wederom geldt dat de Inspire 2 zich hiermee onderscheidt van onder andere de Phantom en Mavic series drones.

Onderstaande video werd opgenomen met een Inspire 2 met X7 camera:

Obstakeldetectie

Qua obstakeldetectie begint de Inspire 2 aardig verouderd te raken. Tegenwoordig begint obstakeldetectie in alle richtingen langzaamaan standaard te worden, maar de Inspire 2 kan alleen in voorwaartse vliegrichting uitwijken voor hindernissen. Aan de bovenzijde zit een sensor die moet voorkomen dat je tegen het plafond vliegt bij indoor gebruik, daarin is de Inspire 2 nog wel redelijk uniek.

FPV camera

De Inspire 2 was de eerste drone uit het assortiment van DJI met een aparte FPV camera. Deze feature zien we tegenwoordig ook terug op de drones uit de Matrice-serie. Het voordeel is dat de piloot zijn of haar eigen beeld heeft, ongeacht de kijkrichting van de Zenmuse camera. Met name in een dual operator setup komt deze FPV camera van pas.

Betrouwbaarheid

Gedurende de afgelopen jaren heeft de Inspire 2 zich bewezen als een zeer robuust en betrouwbaar platform. Niet alleen op mechanisch vlak, maar ook de dubbel uitgevoerde IMU en elektronisch kompas dragen hier aan bij. Reserve-onderdelen zijn goed verkrijgbaar en afgezien van een aantal gevallen waarbij de bevestigingspunten van de motoren loslieten zijn er weinig structurele problemen bekend.

Vliegtijd

De Inspire 2 wordt aangedreven door een tweetal TB50 batterijen. De vliegtijd met een X5S camera ligt in de praktijk tussen de 20 en 25 minuten. Met een X7 camera gaat dat omlaag naar zo’n 20 minuten maximaal. Vergeleken met de nieuwste Mavic drones lijkt dat misschien weinig, maar nog steeds zijn dergelijke vliegtijden zeer acceptabel te noemen in het hogere segment.

Controller

De Inspire 2 maakt voor de beeldoverdracht gebruik van het LightBridge systeem. Dit protocol levert een stabiele videoverbinding op, ook op grotere afstanden. Met name professionele gebruikers maken vaak gebruik van de mogelijkheid om de Inspire 2 met twee controllers te bedienen, één voor de dronepiloot en één voor de camera-operator.

De controller kan uitgerust worden met het CrystalSky scherm (beschikbaar in twee displayformaten, met een diagonaal van 5,85″ of 7,85″), voor een betere zichtbaarheid bij daglicht. En met de optionele focus wheel is het ook nog eens mogelijk om de scherpstelling traploos te regelen. De Inspire 2 is overigens ook compatible met de Cendence controller.

Intelligent flight modes

De Inspire 2 ondersteunt een aantal intelligent flight modes, waaronder ActiveTrack, TapFly en Spotlight Pro. ActiveTrack gebruik je om een onderwerp te volgen, met TapFly vliegt de drone in de richting van het punt dat je op het scherm aantikt. De Spotlight Pro modus is misschien wel de meest interessante: hierbij houdt de drone het gewenste onderwerp automatisch in beeld, ongeacht de vliegrichting en verdraaiing van de drone.

Licenties en CineSSD

Ben je van plan om een nieuwe of tweedehands Inspire 2 aan te schaffen? Check dan goed of deze voorzien is van licenties voor CinemaDNG en/of ProRes. Deze codecs kunnen alleen gebruikt worden in combinatie met een geactiveerde – zeer prijzige – licentie, die via DJI aangeschaft kan worden. Ook moet je investeren in speciale SSD geheugenkaarten en een CineSSD kaartlezer als je wilt gaan filmen in CinemaDNG of ProRes, in verband met de zeer hoge bitrates.

Dat kan aardig in de papieren lopen: de CinamaDNG licentie kost € 1.100,-, die voor ProRes ‘slechts’ € 600,-. Je kunt ook een combinatielicentie kopen voor beide codecs, dan betaal je € 1.500,-. Een CineSSD met een capaciteit van 240 GB kost vervolgens nog eens € 569,-, en het CineSSD Station € 349,-. Niet bepaald kleingeld dus.

Conclusie

Ondanks het feit dat de DJI Inspire 2 al een paar jaar op de markt is, kiezen professionele filmmakers nog altijd graag voor deze drone. Met de X5S of X7 camera in combinatie met een CinemaDNG en/of ProRes licentie en CineSSD drive biedt het systeem nog altijd ongeëvenaarde videoprestaties.

Alternatieven voor de Inspire 2 zijn er nauwelijks. Voor (semi)professionele videoproducties worden de Phantom 4 Pro 2.0 en Mavic 2 Pro nog wel eens ingezet, maar de sensoren van deze drones zijn minder lichtsterk en bovendien zit je in beide gevallen vast aan één objectief. Voordeel van de P4P en de M2P is natuurlijk het veel lagere gewicht, de langere vliegtijd en de obstakeldetectie in alle richtingen.

Wie nog betere prestaties zoekt moet al gauw omzien naar veel grotere systemen zoals de Matrice 600 Pro, Acecore Neo of Freeflight Alta 8 in combinatie met camera’s van Red of Arri en daarvoor geschikte gimbals. Dan praat je echter over een heel andere prijsklasse en doorgaans (veel) minder gebruiksgemak.

Over een eventuele Inspire 3 zijn er nog maar weinig geruchten. Je kunt er van uitgaan dat DJI binnen een jaar met een opvolger van de Inspire 2 zal komen, die wellicht een nog langere vliegtijd biedt, met obstakeldetectie rondom, nieuwe intelligent flight modes en nieuwe camera-opties. Maar totdat het zover is haal je met de Inspire 2 nog altijd een zeer capabel en veelzijdig platform in huis.

Een setprijs is lastig te geven, gezien de talloze configuratie-opties. Maar als je uitgaat van een Inspire 2 met Zenmuse X5S, een paar extra sets accu’s, een tweetal controllers, een ProRes/DNG licentie en nog wat toebehoren dan kom je al gauw op een bedrag van ruim 10.000 euro. Dat gaat naar 15.000 of meer indien je kiest voor een Zenmuse X7 met bijbehorende lenzenset.

Mocht je kiezen voor een tweedehands Inspire 2, ga dan na of eerder genoemde codecs deel uitmaken van de deal. Check vervolgens de flight logs om te zien hoeveel vlieguren het toestel gemaakt heeft en bekijk onze algemene tips aangaande het kopen van een tweedehands drone.

Een Inspire 2 met accessoires in een flight case. Bron: CasePro

Inspire 2 en regelgeving

In Nederland valt de Inspire 2 met zijn gewicht van 4 kg net binnen de limieten van het ROC-light. Mede daardoor is de Inspire 2 in combinatie met de Zenmuse X5S in onze contreien uitgegroeid tot een populaire drone in het hogere segment. Let wel: met de Zenmuse X7 camera gaat de MTOW van de Inspire 2 net over de 4 kg heen, waardoor de drone indien voorzien van de X7 formeel niet meer gevlogen kan worden binnen de limieten van het ROC-light.

De situatie wordt anders zodra de Europese droneregelgeving van kracht wordt, op 31 december 2020. In de Open categorie kan de Inspire 2 vanwege zijn gewicht dan alleen nog gevlogen in subcategorie A3, dus op 150 meter afstand van mensen en bebouwing. Alleen operators die gaan werken volgens de bepalingen van de Specific categorie kunnen dichter op bebouwing of mensen blijven vliegen met de Inspire 2.

(coverfoto: Sven Teschke, CC-BY-SA)

Summary
Review Date
Reviewed Item
DJI Inspire 2
Author Rating
51star1star1star1star1star
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “DJI Inspire 2 review (2020): nog altijd een cinematografische powerhouse

 • 6 september 2020 om 21:11
  Permalink

  Hai Wiebe,

  Je geeft aan dat de Inspire 2 na 31.12.2020 alleen in Open A3 kan worden gevlogen, tenzij je voldoet aan de bepalingen van Specific.

  Nu ken ik die bepalingen nog niet, maar is het niet zo dat de Inspire 2 geen CE keur zal krijgen, zeker de huidige vliegende vloot niet, en je dus om die reden aangewezen bent op A3?

  Met collegiale groet,
  Robin de Rooy

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   7 september 2020 om 08:08
   Permalink

   Ha Robin, de Inspire 2 kan inderdaad niet achteraf voorzien worden van een Cx CE label. Dat betekent in de Open categorie inderdaad dat je vastzit aan A3.

   Wat Specific betreft, de standaardscenario’s voor BVLOS en vluchten boven bebouwd gebied zijn ook al niet van toepassing (die vereisen een drone met C5 of C6 label). Je komt in het geval van een Inspire 2 dus uit bij ofwel een PRDA, ofwel een SORA. Meer toelichting hier: https://www.dronewatch.nl/2020/07/10/eu-droneregels-de-specific-categorie-uitgelegd/

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier