Pro

De Alliantie gaat als eerste woningcorporatie zelfstandig drone-inspecties uitvoeren

Om de behoefte aan woningonderhoud beter en sneller inzichtelijk te maken wil de Alliantie binnenkort als eerste woningcorporatie in Nederland zelfstandig drones gaan inzetten. Daartoe is de corporatie een samenwerkingsverband aangegaan met Dronestars en is een eerste medewerker opgeleid tot dronepiloot. Op korte termijn wil de corporatie een eigen vergunning voor de inzet van drones aanvragen.

Eigen dronepiloot

De Alliantie deed begin 2019 samen met een paar andere woningcorporaties mee aan een grootschalige proef waarbij voor het eerst drones werden ingezet voor het inspecteren van huizen. Initiatiefnemers voor dit project waren software-ontwikkelingsbedrijf Octo, AeroScan en de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche. Het collectief ontwikkelde software – de Facade Service Applicatie (FaSa) – waarmee data uit verschillende bronnen kan worden samengevoegd en waarmee door middel van kunstmatige intelligentie de staat van vastgoed in kaart gebracht kan worden, conform NEN 2767.

Om dronevluchten binnen de bebouwde omgeving te maken werd via het FaSa-collectief de hulp ingeschakeld van AeroScan, die als één van de eerste drone-operators in Nederland beschikte over de benodigde extra ontheffing (STS 2A). In de toekomst wil de Alliantie ook zelfstandig drone-inspecties kunnen uitvoeren. Daartoe is onlangs één van de medewerkers opgeleid tot RPA-L dronepiloot en wordt er op korte termijn werk gemaakt van een ROC vergunning.

“Voor zover we weten, zijn we de eerste corporatie met een eigen dronepiloot. We vinden het belangrijk dat we zelf onderdeel zijn van deze innovatie. Zo kunnen we beter onderzoeken hoe we drones kunnen inzetten om onze processen en dienstverlening te verbeteren. Daarin trekken we graag op met andere partijen om kennis uit te wisselen en van elkaar te leren”, stelt directeur vastgoedonderhoud Maartje Brans.

Veel voordelen

Volgens Brans biedt de inzet van drones voor het uitvoeren van woninginspecties veel voordelen ten opzichte van de traditionele inspectiemethoden. “Inspecties met het oog kosten veel tijd en zijn kostbaar omdat we in veel gevallen een dure hoogwerker nodig hebben. Met een drone komen we overal bij en zien we direct waar we bijvoorbeeld een dak moeten vervangen of op een andere manier aan de slag moeten. Drones doen het werk dus sneller, nauwkeuriger en goedkoper.”

Het uiteindelijke doel is om de onderhoudsbehoefte in een veel eerder stadium helder te krijgen dan nu mogelijk is. “Met de informatie kunnen we ook beter de kosten en het goede moment van het onderhoud bepalen. Dat is voor een grote kostenpost als schilderwerk wel erg prettig. Ons onderhoud wordt daardoor duurzamer, omdat je niet te vroeg en niet te laat bent. En dat heeft ook weer voordelen voor onze huurders. Wat we het liefst willen, is onze huurders nét voor zijn zodat ze geen meldingen meer hoeven te maken. Maar dat is nog toekomstmuziek”, aldus Brans.

Volgende stap: eigen vergunning

De woningcorporatie gaat de komende tijd de benodigde vergunning aanvragen om dronevluchten boven bebouwing te mogen uitvoeren. Dat heeft echter flink wat voeten in de aarde. Brans: “Daarvoor hebben we een operationeel handboek nodig en dat hebben we niet zomaar geregeld. We pakken dit de komende tijd op met Dronestars, want zij hebben die specifieke kennis in huis.”

Vermeldenswaardig is tenslotte de keuze van de Alliantie om nog te kiezen voor de ’traditionele’ ROC vergunning. De organisatie streeft ernaar om de aanvraag nog voor het eind van dit jaar rond te hebben, net voordat de Europese droneregelgeving wordt ingevoerd. Totdat het zover is worden de drone-inspecties uitgevoerd door een dronepiloot van Dronestars.

(coverfoto: FaSa)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier