Pro

Drone maakt succesvolle testvlucht van 80 km naar booreiland

Het Noorse olie- en gasbedrijf Equinor heeft voor het eerst een drone vanaf het vasteland naar een productieplatform in de Noordzee laten vliegen, over een afstand van maar liefst 80 km. Aan boord van de drone was een reserveonderdeel voor een reddingsboot. Volgens Equinor laat de test goed zien wat de mogelijkheden zijn van drones in de offshore-industrie.

Onbemande helikopter

De proefvlucht werd uitgevoerd door de Noorse drone-operator Nordic Unmanned. De drone in kwestie betreft een Camcopter S-100 van Schiebel. Dat is op afstand bestuurde helikopter met een gewicht van ruim 100 kg. De drone behaalt snelheden tot 150 km/uur en kan maximaal 50 kg aan payload vervoeren.

In totaal legde de drone een afstand van 80 km af, bij een gemiddelde vlieghoogte van 5.000 voet (ongeveer 1.500 meter). De vlucht duurde ruim een uur. Aan boord van de drone was een 3D geprinte verstuiver die onderdeel uitmaakt van de dieselmotoren in de reddingsboten. Dit essentiële onderdeel is al lang niet meer verkrijgbaar en wordt daarom middels moderne technieken nagemaakt.

De bestemming van de drone was het platform Troll A, één van de grootste booreilanden ter wereld. Het platform ligt op 80 km afstand ten noordwesten van de Noorse kuststad Bergen.

Voorop lopen

“De ontwikkeling gaat snel en we geloven dat dronetechnologie de manier waarop we opereren, zowel onder als boven het zeeoppervlak, zou kunnen veranderen. Equinor streeft ernaar om voorop te lopen bij het gebruik van nieuwe technologie op het Noorse continentaal plat”, zegt Arne Sigve Nylund, Equinor’s executive vice president Development and Production Noorwegen.

“Drones kunnen de veiligheid versterken, de productie-efficiëntie verhogen en bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot tijdens het boren naar Noorse olie en gas. Drones zullen ook een rol spelen bij het vormgeven van nieuwe energieoplossingen op het Noorse grondgebied”, vervolgt Nylund.

Proef in Nederland

Het experiment doet denken aan een proefvlucht die eerder dit jaar werd uitgevoerd in de haven van Rotterdam. Toen werd er met behulp van een drone een klein pakketje overgevlogen naar de Pioneering Spirit, die tijdelijk voor anker lag. Die vlucht werd uitgevoerd met een DJI M210. Het ging daarbij om een veel kleinere afstand: 2 km hemelsbreed.

(coverfoto: Ole Jørgen Bratland / Equinor)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier