Incident

Maritieme drone stort neer en veroorzaakt bosbrand in Kroatië

Een groot formaat maritieme drone van het type Camcopter S-100 van de firma Schiebel is eind augustus neergestort in Kroatië, met een flinke bosbrand tot gevolg. De oorzaak is nog onbekend. De drone werd door het Kroatische ministerie van Zeevaart, Transport en Infrastructuur gebruikt om inspecties uit te voeren boven een nabijgelegen zeestraat.

Maritieme controles

Het incident vond eind augustus plaats nabij het vliegveld van Brač, waarvandaan de drone was opgestegen. Het vliegveld is gelegen in de nabijheid van een belangrijke doorvoerroute voor de scheepvaart. Om die reden worden er in opdracht van het European Maritime Safety Agency (EMSA) vanaf deze luchthaven regelmatig vluchten met drones uitgevoerd, onder meer om te controleren op illegale visserij en om de zwavelconcentratie in uitlaatgassen van passerende vrachtschepen te meten.

De dronevluchten in kwestie worden uitgevoerd met een Camcopter S-100 van de Oostenrijkse fabrikant van onbemande luchtvaartuigen Schiebel. Dit betreft een brandstofaangedreven single rotor drone. De drone heeft bij het opstijgen 60 liter kerosine aan boord en kan daarop uren blijven vliegen en tientallen kilometers afleggen.

Vlak na het opstijgen ging er echter iets mis, waardoor de drone crashte op de zuidelijke heuvels van het eiland. De crash leidde tot een bosbrand die zeker 150 hectare dennenbos in de as heeft gelegd. Het blussen werd bemoeilijkt doordat het terrein onbegaanbaar is voor brandweervoertuigen. Als gevolg van het incident raakte niemand gewond.

Ongelukkig moment

Het nieuws van het incident komt op een ongelukkig moment. Onlangs nog werd een proef gedaan met een lange afstand dronevlucht, naar een booreiland op tientallen kilometers afstand van de Noorse kust. Voor die BVLOS dronevlucht werd ook gebruik gemaakt van een Camcopter S-100. Deze experimentele vlucht vond op precies dezelfde dag plaats als het incident in Kroatië.

(bron: Jutarnji)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier