Nieuws

Onderzoeksraad start onderzoek naar dronecrash Waalhaven

De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in naar de omstandigheden waaronder een drone van de brandweer op 4 juli neerstortte tijdens een inzet in de Waalhaven bij Rotterdam. Dat meldt RTV Rijnmond. De raad gaat niet alleen de omstandigheden van dit specifieke voorval onderzoeken, maar zal ook kijken of er algemene lessen te trekken zijn als het gaat om de veilige inzet van drones.

Uitslaande scheepsbrand

De inzet van de drone vond plaats tijdens pogingen om een uitslaande brand op het vrachtschip Dimitris S te blussen. De brand werd veroorzaakt door broei in een lading metaalschroot. De rook zorgde voor veel overlast, met name in de wijk Charlois. Er werd tot twee keer toe een NL Alert verzonden om de bevolking te waarschuwen voor de heftige rookontwikkeling.

Om de brand ook van bovenaf te kunnen bekijken zette de brandweer een drone in, van het type DJI Matrice 210. Door een nog onbekende oorzaak tuimelde het toestel op een gegeven moment uit de lucht. De drone belandde met camera’s en al in de Waalhaven.

De raad neemt de zaak in behandeling omdat er nog weinig bekend is op het gebied van veiligheid en drones, stelt een woordvoerder tegenover RTV Rijnmond. “Uit dit onderzoek kan iets vernieuwends komen op het gebied van veiligheid.”

Eerdere issues

Het voorval doet denken aan eerdere problemen met de DJI Matrice 200-serie. In Groot-Brittannië werd zelfs een waarschuwing aan drone-operators gegeven vanuit de luchtvaartautoriteit. Uiteindelijk bleken vochtproblemen debet aan een aantal storingen. In tegenstelling tot wat veel gebruikers dachten, bleek de drone niet regenbestendig te zijn, ondanks de IP43 rating.

Op foto’s van de scheepsbrand is te zien dat het die dag regende. Volgens historische weergegevens regende het zelfs de gehele dag en stond er een flinke wind.

(coverfoto ter illustratie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier