Nieuws

DJI komt met offlinemodus voor GO 4 en Fly-apps

Dronemaker DJI komt in de komende maanden met nieuwe maatregelen om de dataveiligheid van hun producten te verbeteren. Het bedrijf voert daartoe aanpassingen door in de DJI GO 4 en DJI Fly-apps. Gebruikers kunnen dan de optie Local Data Mode activeren, waarna er geen gegevens meer worden verzonden naar servers van DJI.

Informatieveiligheid

DJI voert de aanpassingen door in reactie op de aanzwellende kritiek op het bedrijf met betrekking tot informatieveiligheid. De zorgen zitten hem in het feit dat de drones informatie doorsturen naar servers van DJI, waaronder vluchtgegevens. Gevreesd wordt dat die informatie uiteindelijk opgevraagd zou kunnen worden door de Chinese overheid. Om die reden mogen overheidsinstanties in de VS zelfs helemaal geen producten van DJI meer gebruiken.

De dronemaker ontkent dergelijke kritiek doorgaans in alle toonaarden, maar onder druk van de markt zijn er in de loop der tijd toch de nodige aanpassingen doorgevoerd. Zo bieden de Enterprise-drones van het bedrijf, waaronder de Mavic 2 Enterprise en Matrice-systemen, al enige tijd de optie Local Data Mode. Als die optie geactiveerd is dan zendt de drone geen enkele informatie meer door, ook niet als er een actieve internetverbinding is.

De Local Data Mode maakte al deel uit van de DJI Pilot app

Offlinemodus verder uitgerold

De aanhoudende kritiek is voor DJI aanleiding geweest om de Local Data Mode ook beschikbaar te maken voor de DJI GO 4 en DJI Fly-apps. Deze apps worden gebruikt in combinatie met het merendeel van de drones uit het aanbod van DJI, waaronder de Phantom 4-serie en de Mavic-serie.

In de komende maanden krijgen gebruikers van deze apps de mogelijkheid om de offlinemodus te gaan gebruiken. DJI adverteert de functie als een ‘killswitch’ voor al het dataverkeer van en naar de drone. Eenmaal geactiveerd kan de drone worden gevlogen zonder dat de gebruiker zich zorgen hoeft te maken over de vraag of er potentieel gevoelige data in verkeerde handen valt.

De aanpassing betreft zowel recreatieve als zakelijke gebruikers van de recente DJI modellen die gebruik maken van de twee apps. DJI hoopt hiermee te voorkomen dat er verdere verboden worden uitgevaardigd op het gebruik van hun apparatuur, in de VS en in andere landen die het voorbeeld van de VS volgen.

‘Made in China’ problematisch

De vraag is echter of deze maatregel effect sorteert. Het predikaat ‘Made in China’ wordt steeds problematischer, als gevolg van de gespannen handelsrelatie tussen de VS en China. Local Data Mode of niet: de kans is groot dat producten van DJI – en van andere Chinese dronefabrikanten – nog steeds geweerd worden door overheden en bedrijven.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier