Letland heeft primeur met eerste internationale BVLOS dronevlucht over 5G

Telecombedrijf Latvian Mobile Telephone (LMT) heeft onlangs de eerste grensoverstijgende dronevlucht uitgevoerd waarbij de drone via 5G in verbinding stond met de piloot. Daartoe was de drone voorzien van 2 simkaarten. De drone steeg op in Letland en landde een paar kilometer verderop in Estland. Het bij de grens overschakelen van het ene op het andere netwerk duurde slechts een paar milliseconden.

Soepel overschakelen

De beyond visual line of sight (BVLOS) dronevlucht werd uitgevoerd tijdens het LAMPA Conversation Festival als onderdeel van een sessie over het toekomstig gebruik van drones. De drone had twee simkaarten aan boord: de ene was verbonden met het Letse mobiele netwerk en de andere was verbonden met dat van Estland. De opstelling zorgde voor een soepele overgang van het ene netwerk naar het andere, wat een paar milliseconden in beslag nam.

De demonstratie werd live gestreamd vanuit de drone, waarbij er geschakeld werd naar het beeld vanuit een volgdrone, de missieplanning, en een opname van een directeur van het telecombedrijf die toelichting gaf op de vlucht. Het team gebruikte de UgCS-grondcontrolesoftware voor de aansturing van de drone, samen met een op maat gemaakte command and control-modem die werd gebouwd met de hulp van het Letse softwarebedrijf SPH Engineering.

Spoorinspectie als eerste use case

De vlucht was een eerste stap om de mogelijkheden van drones te onderzoeken in combinatie met een stabiele 5G-verbinding. Eén van de eerste use cases die LMT onderzoekt betreft de toepasbaarheid voor Rail Baltica, een spoorwegsysteem dat verschillende landen overspant en veel baat zou hebben bij drone-inspecties.

Ingmars Pukis van LMT ziet veel mogelijkheden voor lange afstand dronevluchten in combinatie met 5G: “Momenteel zijn de meeste drone-oplossingen gebaseerd op wifi-verbindingen of andere frequenties. In tegenstelling tot het mobiele netwerk zijn die beperkt in hun bereik. Mits er voldoende dekking is, kan het mobiele netwerk gedurende de hele vlucht ononderbroken connectiviteit garanderen, wat de veiligheid aanzienlijk verbetert.”

Veiligheid verhogen

Ilmārs Ozols, hoofd van de drone-afdeling van de Letse luchtvaartautoriteit: “Samenwerking tussen de publieke en private sector is cruciaal als het gaat om het creëren van nieuwe diensten, waarbij de vliegveiligheid geborgd is. Bij het uitvoeren van vluchten buiten het zicht is het belangrijk om andere objecten zowel in de lucht als op de grond te vermijden. Een essentieel onderdeel is identificatie, om de drone te kunnen volgen en te waarschuwen voor mogelijke dreigingen in de omgeving. Dankzij diverse mitigerende maatregelen konden we dit experiment toestaan, wat nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt als het gaat om  grensoverschrijdende dronevluchten.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier