Zeer diepe ijsgrot voor het eerst verkend met bolvormige inspectiedrone
Met behulp van een bolvormige Flyability Elios drone is één van de diepste ijsgrotten ter wereld verkend. Dankzij de drone konden wetenschappers beelden maken op een diepte van maar liefst 300 meter onder de oppervlakte. Op die manier wil men een beter begrip krijgen van de invloed van klimaatverandering op het smelten van de ijskap op Groenland. Niet eerder werd de bodem van een gletsjermolen bereikt.
300 meter diep
De expeditie vond al in 2018 plaats, maar beelden van het project zijn nu pas naar buiten gebracht. Te zien is hoe de Flyability Elios inspectiedrone aan een visdraad wordt bevestigd om vervolgens af te zakken in een diepe moulin, zoals de ijsschacht waardoor smeltwater naar de bodem van een gletsjer verdwijnt ook wel wordt genoemd. Op die manier bereikte de drone een diepte van ruim 300 meter.
Niet eerder werden er videobeelden gemaakt van een meer met smeltwater onder zo’n moulin. Tijdens eerdere missies konden wetenschappers een diepte van maximaal 130 meter bereiken; dat is nog niet eens halverwege. Voor het team, bestaande uit een geoloog, speleoloog, glacioloog, geograaf, geneticus, microbioloog en bioloog, was de missie met de drone dan ook een unieke kans om meer te weten te komen over de invloed van klimaatverandering op de Groenlandse ijslaag.
Drone in rolkooi
Volgens de wetenschappers is de Elios-drone van Flyability zeer geschikt voor dit soort verkenningen, omdat hij is omgeven door een rolkooi die het bijna onmogelijk maakt hem te crashen. De drone heeft bovendien geen GPS-signaal nodig voor het positioneren. De Elios maakt het ook mogelijk dat de opgenomen beelden live worden gestreamd naar de piloot terwijl 4k- en warmtebeelden worden vastgelegd. De drone is verder voorzien van een krachtige LED schijnwerper waarmee de directe omgeving wordt verlicht.
De Flyability Elios wordt veel gebruikt voor industriële inspecties op plekken waar men moeilijk bij kan komen of waar het voor mensen te gevaarlijk is. In Nederland wordt de boldrone ook wel ingezet om riolen te inspecteren.
(bron: Flyability – coverfoto: Alessio Romeo / Moncler)