Nieuws

Waterpolitie gaat na succesvolle proef vaker drones inzetten voor controles

De waterpolitie gaat in de toekomst vaker drones inzetten om overtredingen te constateren. Dat volgt op een succesvolle proef die afgelopen zomer werd gehouden door de waterpolitie van Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid. De controles vanuit de lucht vonden plaats op diverse locaties in Gelderland. Volgens de initiatiefnemers is de drone ‘vrij onzichtbaar’, waardoor de pakkans groter is.

Proefproject

Het proefproject werd uitgevoerd in de maanden juli, augustus en september, toen het vanwege corona extra druk was op het water. Met behulp van beelden van de drone, die boven het water en de oever vloog, kon de waterpolitie diverse overtredingen constateren. De dronepiloten bevonden zich op de oever of elders op het water. De pilot werd uitgevoerd door de waterpolitie van Oost-Nederland, de waterpolitie van de Landelijke Eenheid en het gezamenlijke droneteam.

In totaal stonden acht controles gepland, waarvan er drie niet doorgingen door slecht weer. De controles vonden plaats op diverse plaatsen in Gelderland, zoals op diverse plaatsen op de Rijn, in recreatiegebied Rhederlaag, op de randmeren nabij Harderhaven en in Giethoorn. Er werden 150 vaartuigen gecontroleerd en werden 56 boetes uitgedeeld. Het ging daarbij om overtredingen zoals het niet hebben van een dodemanskoord, te snel varen, waterskiën waar dat verboden is en het niet hebben van goed zicht.

‘Drone vrij onzichtbaar’

De initiatiefnemers van de controles met de drone zijn tevreden over de nieuwe werkwijze: “We zijn deze pilot gestart om te kijken hoe we de heterdaadkracht kunnen versterken. We zien vaak bij reguliere controles dat watersporters zich netjes gedragen zodra wij in de buurt komen of elkaar zelfs waarschuwen als wij op het water zijn. Met de drone kunnen wij onzichtbaar overtredingen constateren, om vervolgens naar de overtreder toe te gaan en aan te spreken.”

De controle met de drone is geen vervanging van de reguliere controles en surveillance op het water, maar wordt gezien als een aanvulling. Door de positieve resultaten wil de waterpolitie deze vorm van controleren ook in het watersportseizoen van 2021 gaan inzetten en gaan uitbreiden.

(bron: Politie – coverfoto ter illustratie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier