Nieuws

Brits ministerie van Defensie gaat experimenteren met killerdrones

Het ministerie van Defensie in het Verenigd Koninkrijk onderzoekt de mogelijkheid om kleine drones te gaan bewapenen. De ‘weaponised urban-optimised UAS’ moeten tijdens crisissituaties in een stedelijke omgeving ingezet kunnen worden. Dat blijkt uit een openbare aanbesteding die het ministerie heeft uitgeschreven. Er is een budget van 900.000 pond vrijgemaakt voor de marktconsultatie.

Killer drones

Het doel is om drones in te zetten tijdens bijvoorbeeld antiterrorismeacties waarbij militairen, agenten of politiehonden direct levensgevaar lopen. In die situaties zou men moeten kunnen beschikken over compacte killer drones, waarmee op afstand terroristen of gijzelaars uitgeschakeld kunnen worden. De drones mogen maximaal 10 kg wegen en moeten minstens 20 minuten kunnen vliegen. De drones moeten door openingen van 76 cm breed geleid kunnen worden.

Uit de aanbesteding blijkt dat het ministerie zowel op zoek is naar drones die in de stedelijke omgeving ingezet kunnen worden als naar dodelijke payloads, zoals explosieven of vuurwapens. Benadrukt wordt dat er altijd sprake moet zijn een menselijke beslissing voordat er overgegaan wordt op het gebruik van geweld. Er is tot 900.000 Britse pond beschikbaar voor partijen die een antwoord hebben op de volgende drie ‘uitdagingen’:

De eerste uitdaging is de ontwikkeling van een onbemand luchtvaartuig dat geoptimaliseerd is voor gebruik in stedelijke omgevingen. De tweede uitdaging is om een ​​door mensen bestuurde dodelijke lading te ontwikkelen die kan worden geïntegreerd met een platform dat in de eerste uitdaging wordt beschreven. De derde uitdaging is om een ​​volledig onbemand luchtsysteem te demonstreren met een geïntegreerde payload, waarin de afzonderlijke elementen van uitdaging 1 en 2 samenkomen.

We zijn op zoek naar ideeën die de mentale belasting van operators verminderen en de prestaties verbeteren, maar oplossingen moeten ervoor zorgen dat ze te allen tijde onder volledige menselijke controle blijven. Het is de bedoeling dat deze innovaties in de toekomst kunnen bijdragen aan een nieuwe capaciteit die dienstpersoneel en militaire honden kan verwijderen uit complexe en gevaarlijke stedelijke oorlogssituaties waarin hun leven aanzienlijk wordt bedreigd.”

Zorgen

Het VK is zeker niet de eerste overheid die de mogelijkheden verkent als het gaat om kleine bewapende drones. In Turkije zijn er al drones in gebruik genomen met automatische vuurwapens aan boord, die ingezet worden om de grens te bewaken. En ook China werkt aan compacte killer drones.

Wereldwijd zijn er de nodige zorgen over de opmars van bewapende drones. Zo stelt vredesorganisatie PAX dat er de nodige juridische, morele en militair-strategische bezwaren kleven aan het gebruik van bewapende drones. Volgens PAX leiden bewapende drones tot uitholling van internationale rechtsprincipes rondom de legitimiteit van gewapend geweld, waarbij de veiligheid van burgers in het geding komt.

Volgens PAX is een betere regulering en controle op de export van bewapende drones van essentieel belang, gezien steeds meer staten, maar ook gewapende groepen en terroristen, beschikken over dergelijke apparatuur.

Wetenschappers vrezen bovendien het moment dat zwermen van ‘killer drones’ worden uitgerust met AI, om zodoende zelfstandig over te kunnen gaan op het achtervolgen en uitschakelen van menselijke doelen. Daarvoor waarschuwt onderstaande video, die in 2017 viraal ging.

(coverfoto ter illustratie – bron: Songar drones)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Brits ministerie van Defensie gaat experimenteren met killerdrones

  • Als hier een keer iets mee misgaat krijgen drones een nog slechtere naam!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier