DIY

Doe-het-zelf ADS-B ontvanger waarschuwt dronepiloten voor naderend vliegverkeer

De Nieuw-Zeelandse knutselaar Bruce Simpson heeft een doe-het-zelf ADS-B kit ontwikkeld die dronepiloten kan waarschuwen voor naderend vliegverkeer. Met zijn DIY ADS-B ‘In’ ontvanger wil hij een steentje bijdragen aan een veiliger luchtruim. Bouwinstructies voor de kit komen binnenkort beschikbaar. De totale bouwkosten gaan een paar tientjes bedragen.

Wat is ADS-B?

ADS-B is een protocol dat in de bemande luchtvaart wordt gebruikt om registratienummer, positie, richting en snelheid van een luchtvaartuig te communiceren naar andere luchtruimgebruikers en luchtverkeersleiders. Door ADS-B signalen uit de directe omgeving op te vangen is het op die manier mogelijk om een goed beeld te krijgen van het nabije luchtverkeer. In veel landen is het zelfs verplicht om een ADS-B transponder aan boord te hebben.

De signalen die ADS-B transponders uitzenden kunnen worden opgevangen met een ADS-B ‘In’ ontvanger. De signalen moeten dan wel gedecodeerd worden, en daarvoor is een decoder vereist. Niet lang geleden betrof dat nog specialistische en kostbare apparatuur, maar dankzij de opmars van goedkope computerkits zoals de Raspberry Pi komt deze techniek letterlijk in handen van doe-het-zelvers.

DIY ontvanger

De DIY ADS-B ontvanger die Bruce Simpson heeft ontwikkeld vangt alle ADS-B signalen uit de directe omgeving op en toont eventuele vliegbewegingen op een klein display. Zodra een vliegtuig of helikopter binnen een bepaalde straal komt, geeft de ontvanger een waarschuwing. Op die manier kunnen modelvliegers of dronepiloten tijdig hun toestel naar beneden halen op het moment dat er een bemand luchtvaartuig nadert.

“Als een fervent voorstander van veiligheid binnen de drone- en RC-gemeenschappen, heb ik besloten om mijn achtergrond in elektronica-engineering en computersoftware goed te gebruiken door een apparaat te ontwikkelen dat het potentieel heeft om ervoor te zorgen dat het luchtruim veilig blijft”, aldus Simpson. “Het alarm dat ik heb ontwikkeld is geen wondermiddel, maar het is een waardevol hulpmiddel om de veiligheid te verbeteren.”

Later dit jaar komt Simpson met een reeks uitlegvideo’s, waarin hij laat zien hoe je zelf een ADSB Alarm kan maken. De onderdelen zouden bij elkaar nog geen 70 dollar kosten, schat hij. Volgens Simpson is het niet haalbaar om de kit kant en klaar te verkopen zonder dat de prijs veel hoger uitvalt.

AirSense

Mocht bovenstaande je bekend voorkomen, dan kan dat kloppen: DJI past exact dezelfde technologie toe in een aantal drones, waaronder de professionele Matrice-serie toestellen en ook in de Mavic Air 2. In het geval van DJI heet de techniek AirSense, en krijgt de gebruikers via zijn display een waarschuwing als er ander vliegverkeer nadert. DJI heeft eerder gezegd AirSense standaard in te gaan bouwen in alle nieuwe drones die meer wegen dan 250 gram.

Helaas is het kunnen beschikken over een ADS-B ‘In’ ontvanger danwel een DJI drone met AirSense aan boord in Nederland en België geen garantie voor veilige dronevluchten, aangezien het gebruik van een ADS-B transponder in de EU nog niet verplicht is gesteld. Zweefvliegtuigen gebruiken bovendien weer een andere technologie, genaamd FLARM.

U-space

De vraag is of ADS-B uiteindelijk de beste manier is om drones en bemand luchtverkeer veilig samen te laten gaan, zeker als het aantal dronevluchten exponentieel gaat toenemen. Achter de schermen wordt om die reden gewerkt aan U-space, een Europese digitale infrastructuur die de posities van alles wat rondvliegt moet gaan monitoren. Uiteindelijk moet U-space ervoor zorgen dat het luchtruim veilig gedeeld kan worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier