Opmerkelijk

Amazon vraagt patent aan op drone die skiër naar bergtop trekt

Webwinkelgigant Amazon heeft een wel heel opmerkelijke patentaanvraag ingediend. Het bedrijf voorziet namelijk een drone die skiërs of snowboarders tegen een berg op omhoog kan trekken. De drone zou via een smartphone besteld kunnen worden, om vervolgens middels een lier een handvat te laten zakken. Daaraan kan de wintersporter zich vervolgens omhoog laten trekken, net als bij een skilift.

Geen skilift nodig

Uit de patentbeschrijving – die al in juni 2016 werd ingediend, maar pas recentelijk werd geopenbaard – blijkt dat Amazon zich richt op gevorderde wintersporters, die ‘het systeem kunnen gebruiken om een afgelegen locatie te bereiken’. Zo zou men ‘buiten de geprepareerde pistes kunnen gaan en verse poedersneeuw kunnen bereiken’. Het systeem zou ook gebruikt kunnen worden om waterskiërs en wakeboarders voort te trekken, blijkt uit het document.

De drone zou middels een smartphone app opgeroepen kunnen worden. Daarbij wordt de locatie van de gebruiker automatisch aan de drone doorgegeven. Eenmaal aangekomen laat de drone een handvat zakken aan een lier. Daarna trekt de drone de wintersporter langzaam de berg op. Zodra de bestemming bereikt is, trekt de drone het handvat weer in om daarna automatisch terug te vliegen naar het basisstation.

Alhoewel de patentaanvraag niet wil zeggen dat Amazon daadwerkelijk plannen heeft om een dergelijke drone te produceren, zijn er in het verleden al vergelijkbare toepassingen onderzocht. Zo liet vlogger Casey Neistat in 2016 zien hoe een drone gebruikt kan worden om een snowboarder voort te trekken. Die stunt werd toen gesponsord door Samsung.

Andere toepassingen

De patentaanvraag roept de vraag op hoe kansrijk zo’n skiliftvervangende drone überhaupt is. Niet alleen zou de veiligheid een groot vraagstuk opleveren, ook de geluidsoverlast die een grote drone nu eenmaal met zich meebrengt is een factor van belang. Aan de andere kant: dat laatste geldt ook voor heliskiën, en die tak van sport is toch ook maatschappelijk geaccepteerd.

Er zijn uiteraard ook andere toepassingen van zo’n drone denkbaar. Denk aan het uit de sneeuw trekken van wintersporters die in een lawine zijn beland, of het redden van bergsporters die in de problemen zijn gekomen en zich op een hachelijke positie bevinden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier