FAQ

Waar moet je op letten als je een microSD kaartje koopt voor je drone?

Geheugenkaartjes, je kunt ze nooit genoeg hebben. Zeker als je in 4K filmt bij hoge framerates gaat het hard met de opslagruimte. Altijd handig dus om te zorgen voor een voorraadje microSD kaartjes. In deze FAQ staan we stil bij de vraag met welke factoren je te maken krijgt en waar je op moet letten tijdens de aankoop.

Introductie

Ze zijn zo groot als je vingernagel, maar desondanks bieden ze ruimte aan vele gigabytes aan informatie: we hebben het over microSD kaartjes. Talloze apparaten vertrouwen op de microSD standaard voor het wegschrijven en bewaren van data, variërend van smartphones, actioncams en tablets tot drones.

MicroSD kaartjes kun je kopen in verschillende opslagcapaciteiten, tot wel 512 GB aan toe. Dat is dus de eerste factor waar je mee te maken krijgt. Een andere belangrijke factor is de maximale lees- en schrijfsnelheid. Maar welke capaciteit en snelheid heb je nu precies nodig? En waar moet je nog meer op letten?

Opslagcapaciteit

De eerste factor waar je mee te maken krijgt is de hoeveelheid data die je kunt opslaan op de microSD kaart. Tegenwoordig zijn er kaartjes te koop waarop je wel 512 GB aan gegevens kunt opslaan. Hoe groter de opslagcapaciteit, hoe duurder het kaartje, alhoewel de prijs per GB doorgaans afneemt naarmate het kaartje meer capaciteit biedt.

Hoe lang je kunt filmen totdat het kaartje vol is hangt van een aantal factoren af, namelijk de resolutie, framerate en compressie. Gezamenlijk leiden die variabelen tot een maximale bitrate, oftewel het aantal bits dat per seconde weggeschreven wordt. De camera van een populaire drone zoals de DJI Mavic 2 Pro genereert een bitrate van 100 megabit per seconde (Mbps), oftewel 12,5 megabyte per seconde (MB/sec). Er gaan immers acht bits in één byte.

Hoeveel opslagruimte je nodig hebt, valt eenvoudig te berekenen door de totale opslagcapaciteit te delen door de maximale hoeveelheid megabytes per seconde. Een geheugenkaartje van 32 GB bevat 32 x 1024 = 32.768 MB aan opslagruimte (1 GB = 1.024 MB), gedeeld door 12,5 = 2.644 seconden oftewel 44 minuten aan video. Een kaartje van 64 GB kan dubbel zoveel opslaan, dus 1,5 uur.

Voor dronefotografie geldt natuurlijk een andere berekening. Hierbij is het maximaal aantal foto’s afhankelijk van de hoeveelheid MB’s die iedere foto in beslag neemt. Nemen we de Mavic 2 Pro weer als voorbeeld, dan moet je rekening houden met ca. 7 MB per foto als je in jpg schiet en 41 MB per foto in raw. Dat vertaalt zich naar ruim 4.600 opnamen in jpg kwaliteit op een 32 GB microSD kaartje, of zo’n 750 opnamen in raw.

Je zou nu de neiging kunnen hebben om je microSD kaartjes zo groot mogelijk te kiezen. Toch raden we dat niet aan. Want stel dat je drone wegvliegt of crasht, dan ben je ook al je opnamen kwijt. Beter is het dus om af en toe van kaartje te wisselen, bijvoorbeeld tijdens een batterijwissel. Als je kunt kiezen tussen 2x 32 GB of 1x 64 GB, dan zouden we de eerste optie adviseren.

Micro SD kaartjes van verschillende capaciteiten en snelheden

Snelheid

Een tweede belangrijke factor betreft de snelheid van het microSD kaartje. Deze valt uiteen in twee componenten: de maximale schrijfsnelheid en de maximale leessnelheid. Met name de maximale schrijfsnelheid is van belang, want als je kaartje te langzaam is, dan kan deze tijdens een opname de inkomende datastroom niet aan en zal je opname afgebroken worden.

Wederom moet je hiervoor de maximale bitrate van de camera weten. We hebben net geleerd dat 100 Mbps overeenkomt met 12,5 MB/sec. Je moet dus een kaartje kopen die meer dan 12,5 MB/sec kan verwerken. In de praktijk komt het erop neer dat je minstens Class 3 (U3) nodig hebt als je in 4K wilt gaan filmen: deze standaard gaat tot 30 MB/sec. Deze kaartjes worden ook wel aangeduid met de aanduiding V30.

Kwaliteit

Een laatste factor die van invloed is op je keuze betreft de kwaliteit van het kaartje. Het zou zonde zijn om er thuis pas achter te komen dat je mooie droneshots niet leesbaar zijn vanwege een defecte geheugenkaart, nietwaar? Bespaar dus niet op de kwaliteit van je kaartjes en kies voor een A-merk, zoals Samsung, SanDisk, Lexar of Kingston. Meestal krijg je bij die merken een gratis microSD naar SD adapter meegeleverd.

Dankzij bovenstaande uitleg kun je nu goed geïnformeerd je geheugenkaartjes gaan bestellen. Onder andere Bol.com en CameraNU.nl hebben een uitgebreid assortiment aan micro SD kaarten!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Waar moet je op letten als je een microSD kaartje koopt voor je drone?

 • Ja, ik gebruik Sandisk kaartjes (10) reeds jaren maar krijg de indruk dat ze steeds langzamer downloaden.
  Ligt dat aan mij, of aan het kaartje?

  Beantwoorden
 • Hallo ik heb een Drone gekocht DJI3 mini. mijn vraag is moet je een micro sd kaart plaatsen in de droge en in de controller?

  vr.gr Jan Dijkstra

  Beantwoorden
  • Drone master

   Sd kaart in je drone plaatsen , sd in de controller is alleen bedoelt en bestemd om screen opname te maken van je beeld op je controller

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier