Onderzoek

Japanse startup ontwikkelt indoor GPS-systeem voor drones

De Japanse startup Earth Analyzer heeft een systeem ontwikkeld dat drones in staat stelt om goed te kunnen navigeren op plekken waar geen GPS-signaal beschikbaar is, zoals onder een brug of in een gebouw. De oplossing heet ‘seamless drone’ en creëert als het ware een schaduwnetwerk. Daardoor kan een drone zonder verdere modificaties ook indoor gebruikt worden.

Indoor GPS

Het merendeel van de huidige op de markt verkrijgbare drones zijn voor hun positiebepaling afhankelijk van een goede GPS-ontvangst. Dat is met name een probleem bij inspectietoepassingen: zodra een drone onder een brug of nabij een gebouw vliegt, raakt het GPS-signaal verstoord of valt het zelfs helemaal weg.

Earth Analyzer heeft hiervoor een oplossing gevonden, in de vorm van een sensornetwerk dat het GPS-signaal ‘doorvertaalt’ naar een soort schaduwnetwerk waar de drone dan gebruik van kan maken. Daartoe worden er meerdere zenders bevestigd in de ruimte waar de drone komt te vliegen. Voor de drone zelf verandert er niets; deze blijft GPS-signalen ontvangen alsof het toestel vrij zicht heeft op de satellieten.

Eén van de zenders van het ‘seamless drone’ concept

Demonstratie

Tijdens een demonstratie liet het bedrijf een drone opstijgen naast een magazijn, waarna het toestel door de ingang naar binnen vloog. Daar schakelde de drone over op het schaduwnetwerk, om vervolgens een voorgeprogrammeerd traject af te leggen. Daarna vloog de drone weer naar buiten en landde op basis van het normale GPS-signaal precies op de opstijglocatie.

Het systeem is compatible met zowel het Amerikaanse GPS-netwerk als met het Russische Glonass en het Europese Galileo. Volgens de ontwikkelaars is het systeem in de praktijk bruikbaarder dan oplossingen waarbij de drone afhankelijk is van onboard camera’s en lidars ten behoeve van de locatiebepaling.

Veel potentie

Volgens Earth Analyzer-directeur Hisanori Araki is er in potentie veel vraag naar het ‘seamless drone’ concept. “De Japanse infrastructuur vertoont tekenen van verslechtering en er is veel vraag naar inspecties door drones. Handmatige bediening vereist goed getrainde piloten. De ‘seamless drone’ kan ook door onervaren piloten worden gevlogen.”

(bron: The Mainichi – coverfoto: Espace drone)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier