Luchtmacht beschiet drones tijdens test met automatisch richtsysteem

Er worden volgens de luchtmacht steeds meer drones gedetecteerd in de omgeving van vliegvelden. Om te voorkomen dat drones een bedreiging vormen voor het luchtverkeer wordt er daarom niet alleen geëxperimenteerd met detectiesystemen, maar ook met hulpmiddelen om ongewenste drones uit de lucht te halen, bijvoorbeeld door ze te beschieten. Om de trefkans te vergroten voerde de luchtmacht onlangs een test uit met een automatisch richtsysteem.

Trefkans maximaliseren

De in Israel ontwikkelde Smart Shooter is een elektronisch hulpmiddel dat bewakers en militairen op een geweer kunnen monteren. Het richtsysteem werkt op basis van videoanalyse. Een schutter richt zijn wapen met de Smart Shooter op het doelwit. De schutter houdt de overgehaalde trekker vast en blijft op het doel mikken. Zodra het systeem de grootste trefkans detecteert, laat de Smart Shooter het wapen afgaan.

Het systeem is niet alleen effectief tegen menselijke doelwitten, maar ook tegen drones. Dat blijkt uit een test die de luchtmacht onlangs uitvoerde, tijdens een schietdag waarbij door collega’s van de landmacht geëxperimenteerd werd met de Smart Shooter. De vraag was of het systeem ook effectief is in combinatie met een Colt C7 5.56mm-geweer op grote afstand.

Alle drones geraakt

Tijdens de test bleek het Smart Shooter richtsysteem prima geschikt te zijn om drones uit de lucht te schieten. Er werd geschoten op een doorsnee van de top 10 door de luchtmacht gedetecteerde onbemande luchtvaartuigen in Nederland, waaronder de DJI Mavic, Phantom en Inspire drones. Alle doelen werden binnen enkele schoten uitgeschakeld.

“De dreiging van unmanned aircraft systems (UAS), oftewel drones, neemt snel toe. De luchtmacht detecteert vele UAS-bewegingen bij vliegvelden en vaak vormen ze een ernstige bedreiging voor onder meer het vliegverkeer. Het gebruik van het persoonlijk vuurwapen door bewakingseenheden is vooralsnog de meest reële optie tegen deze dreiging. Dit is echter niet effectief. Een state of the art-richtsysteem kan hier op termijn verandering in brengen”, stelt Defensie in een persbericht.

Bereik van 120 meter

Volgens de ontwikkelaar van de Smart Shooter is het systeem effectief op afstanden tot 120 meter. Voor drones die hoger of verder vliegen moet dus een andere oplossing worden gevonden.

(foto’s: Defensie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Luchtmacht beschiet drones tijdens test met automatisch richtsysteem

 • 9 oktober 2020 om 15:26
  Permalink

  Het uit de lucht schieten van drones zal een verdere ontwikkeling nodig hebben. De beperkende factor is nu het gebruikte wapen. De getoonde Colt 5.56 heeft een effectieve dracht van 300m, richtpunt is trefpunt. Daarnaast zijn er beperkende factoren voor een optisch systeem, denk bv aan mist, vaardigheden van dr schutter etc. Ook al zal bij slecht zicht niet snel gevlogen worden.
  Een combinatie van bv een optisch en akoestisch systeem levert weer meer op. Daar zal wel verder op ontwikkelt worden.
  Daarnaast zal het neerschieten van een drone niet altijd mogelijk zijn, denk bv aan een drone boven bewoond gebied.
  Net als het gebruik van een zgn jammer (stoorzender) zal ook deze manier van counterdrone maatregelen de wettelijke grenzen opzoeken.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier