Opmerkelijk

Oprichter That Drone Show en International Drone Day aangeklaagd wegens fraude

Jarenlang zette de Amerikaan David J. Oneal zich met zijn vrouw Sarah in voor de dronesector. Dankzij de succesvolle YouTubeserie That Drone Show en het initiatief International Drone Day maakten veel mensen voor het eerst op een positieve manier kennis met drones. Maar nu wordt Oneal verdacht van fraude en identiteitsdiefstal, blijkt uit een recente juryuitspraak bij een Texaanse rechtbank.

Vervalste documenten

De zaak kwam aan het rollen nadat Oneal niet kwam opdagen nadat hij de opdracht had gekregen om een droneshow te organiseren, in opdracht van SeaWorld, in de Amerikaanse staat Texas. Naar nu blijkt maakte hij waarschijnlijk gebruik van vervalste documenten om de opdracht binnen te krijgen. De zaak is inmiddels voor de rechter gekomen.

Volgens de jury heeft Oneal vervalste registratiebewijzen aangeleverd voor de drones waarmee de show uitgevoerd zou worden. Ook zou hij de dronebrevetten van de piloten die de show zouden uitvoeren hebben vervalst, alsook de benodigde ontheffing van de FAA.

In onderzoek

SeaWorld maakte na het ontvangen van een documenten een tweetal betalingen over op een rekening van Oneal. Daarna bleef het echter stil van de kant van Oneal, met als gevolg dat de droneshow niet doorging. Daarop klaagde SeaWorld hem aan. Het Amerikaanse transportministerie onderzoekt de fraudezaak nu in samenwerking met de Secret Service.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier