Amerikaanse overheidsinstanties krijgen niet-Chinese drones voorgeschreven; DJI furieus

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nieuwe richtlijnen opgesteld voor wat betreft de aanschaf en het gebruik van drones. Daaruit blijkt dat overheidsorganisaties alleen nog met zogenaamde ‘Blue sUAS’ mogen vliegen. Dat zijn drones van Amerikaanse makelij, die geen problemen zouden opleveren als het gaat om informatieveiligheid. De Chinese dronemaker DJI heeft furieus gereageerd.

Drones aan de grond

Eerder dit jaar werden honderden drones – voor het overgrote deel afkomstig van DJI – van verschillende overheidsorganisaties op non-actief gesteld. Als reden werd de vrees voor het weglekken van informatie naar Chinese servers genoemd. De kans zou bestaan dat er op die manier potentieel gevoelige informatie bij de Chinese overheid belandt.

Het ging daarbij om drones die bijvoorbeeld door parkbeheerders, politie en brandweer gebruikt werden voor natuurbeheer en inspecties. In het geval van noodsituaties zoals brandbestrijding en search&rescue-missies mocht er nog wel met de drones worden gevlogen.

Blue sUAS

In een nieuwe memo stelt de minister van Binnenlandse Zaken dat het gebruik van drones voor niet-spoedeisende doelstellingen hervat mag worden, mits men gebruik maakt van ‘Blue sUAS’. Deze drones zijn specifiek getest op informatieveiligheid. De lijst met drones die voldoen aan de eisen is nog niet heel erg lang. Het gaat om de volgende toestellen:

  • Altavian: ION M440 C
  • Parrot ANAFI USA
  • Skydio X2
  • Teal Golden Eagle
  • Vantage Robotics Vesper

DJI furieus

Dronemaker DJI is furieus over de nieuwe maatregel. DJI stelt dat de maatregel niets te maken heeft met cybersecurity, maar puur protectionistisch van aard is. Het bedrijf heeft de volgende schriftelijke verklaring uitgebracht:

“Vijf fabrikanten hebben zojuist een oneerlijk voordeel op de markt gekregen, omdat ze hun drones kunnen bouwen met Chinese onderdelen, terwijl andere bedrijven dat niet kunnen. De Blue Drone-bedrijven rekenen ook drie tot vijf keer meer dan een vergelijkbaar DJI-platform, wat betekent dat Amerikaanse belastingbetalers de rekening betalen voor dure militaire dronetechnologie van defensie-aannemers voor niet-militaire activiteiten zoals brandpreventie, natuurbehoud en geologisch onderzoek.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier