ProProductnieuws

DJI introduceert LiDAR en fotogrammetriecamera voor Matrice 300

DJI heeft een tweetal payloads geïntroduceerd die het Matrice 300 RTK platform geschikt maken voor het uitvoeren van surveys, 3D modeling en mapping missies. Het gaat om de Zenmuse L1 LiDAR en Zenmuse P1 full-frame camera die geoptimaliseerd is voor fotogrammetrie. Voor de verwerking van de data kan de gebruiker gebruik maken van DJI Terra post processing software.

Veelzijdiger

Tot nu toe was de M300 RTK vooral interessant voor monitoring, inspecties, securitytoepassingen en search&rescue missies. Met de Zenmuse H20(T) camera die gelijktijdig uitkwam met het systeem kunnen gebruikers optisch inzoomen, onderwerpen tracken en thermografische opnamen maken. De camera leende zich echter niet voor het maken van opnamen ten behoeve van fotogrammetrie. En gebruikers die 3D modellen willen maken op basis van laser scanning moesten omzien naar een third party LiDAR oplossing.

Aan die situatie komt een eind dankzij de introductie van de Zenmuse L1 en Zenmuse P1. Deze twee payloads zijn speciaal ontwikkeld voor 3D modeling, surveying, mapping en het maken van orthomozaïeken. Daardoor wordt de M300 RTK één van de meest veelzijdige enterprise-drones van dit moment.

Zenmuse L1 LiDAR

De Zenmuse L1 laserscanner bevat een Livox LiDAR, een nauwkeurige IMU, en een RGB camera met 1” sensor. Het geheel is drieassig gestabiliseerd door middel van een gimbal. Qua workflow is de LiDAR module volledig geïntegreerd met het DJI Terra platform, zodat vergaarde puntenwolken na afloop van een missie direct verwerkt kunnen worden.

De laserscanner biedt een vertikale nauwkeurigheid van 5 cm. Horizontaal is dat 10 cm. De scanner kan maximaal 240.000 punten per seconde verwerken. De LiDAR kan tot drie verschillende reflecties van elkaar onderscheiden, bijvoorbeeld ten behoeve van metingen door een bladerdak. Het maximale bereik is 450 meter. De payload heeft een IP44 classificatie.

De geïntegreerde RGB camera heeft een sensor met een diameter van 1” en een global shutter. De resolutie bedraagt 20 megapixels. Door de opnamen van de camera te combineren met de puntenwolken die door de LiDAR worden opgenomen is het mogelijk om true color 3D modellen te maken.

De sensordata die met de payload wordt vergaard kan inclusief opgeslagen GNSS-gegevens en IMU-data worden verwerkt in DJI Terra. In deze software kan de gebruikers onder andere hoogtemodellen en 3D weergaven van objecten maken en hier metingen in uitvoeren. Ook voorziet het systeem in landbouwtoepassingen.

Zenmuse P1 camera

De Zenmuse P1 is een full-frame camera die voorzien kan worden van verschillende lenzen. De resolutie bedraagt 45 megapixels. De camera is voorzien van een global shutter, zodat de opnamen in één keer belicht worden. Er kan om de 0,7 seconde een foto gemaakt worden. De camera is drieassig gestabiliseerd door middel van een gimbal.

Dankzij de integratie met het DJI M300 platform en de DJI Terra post processing software kan de camera voor uiteenlopende doeleinden worden ingezet, waaronder het maken van 2D orthofoto’s, 3D modellen en voor real-time mapping missies. In de metadata van de foto’s wordt onder andere de GNSS data en stand van de gimbal opgeslagen. Ook krijgt iedere foto een nauwkeurige timestamp mee.

De Zenmuse P1 beschikt over een DL mount. Dat wil zeggen dat de camera gebruikt kan worden met bestaande Zenmuse X7 lenzen. De gebruiker kan kiezen uit drie brandpuntsafstanden: 24, 35 en 50 mm.

LiDAR vs fotogrammetrie

In het geval van LiDAR wordt gemeten hoe lang het duurt totdat een lichtpuls wordt gereflecteerd. Dat zegt iets over de afstand. Samen met de hoek waaronder de puls werd afgeschoten kan de positie van het punt worden bepaald.

Fotogrammetrie is gebaseerd op een heel ander principe. Hierbij worden foto’s die uit verschillende hoeken genomen zijn met elkaar vergeleken om op basis van perspectiefverschillen ruimtelijke data te herleiden.

De twee technieken hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel lees je hier meer over.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier