Verdachte van moord op Amerikaanse acteur gearresteerd met behulp van drone
De Atlanta Police Department heeft een wel heel opmerkelijke arrestatievideo online gezet. De video is namelijk gefilmd vanuit het perspectief van een politiedrone, die een motelkamer binnenvliegt waar zich op dat moment een mogelijk gevaarlijke verdachte bevindt. Te zien is hoe de verdachte zich overgeeft zodra de drone hem in het zicht krijgt.
Arrestatie
De arrestatie is het vermoedelijke slotstuk van een zoekactie die ruim twee weken heeft geduurd. De man waarnaar de politie op zoek was wordt ervan verdacht de Amerikaanse acteur Thomas Jefferson Byrd doodgeschoten te hebben. Onduidelijk is nog wat het motief was voor de schietpartij.
Omdat de verdachte mogelijk vuurwapengevaarlijk was, werd tijdens de arrestatie gebruik gemaakt van een drone om het appartement binnen te gaan nadat de deur was geforceerd met behulp van een explosief. Te zien is hoe de drone langzaam het appartement binnenvliegt en de ruimte verkent, waarna de verdachte zich overgeeft en naar buiten loopt.
Mavic 2 Enterprise
De drone in kwestie betreft een DJI Mavic 2 Enterprise, voorzien van een spotlight en een speaker om op afstand instructies te geven. Romeo Durscher, destijds vanuit DJI betrokken bij de ontwikkeling van de M2E, bekeek de video en zegt er op Twitter het volgende over:
“Het grote voordeel is dat de drone gemakkelijk het appartement kon binnengaan, de situatie opnemen om vervolgens de verdachte in de gaten te houden. Dat is een enorme inperking van risico’s en vergroot de transparantie. Die nacht ging iedereen veilig naar huis, uitgezonderd de verdachte: die ging naar de gevangenis. Dit is echt wat ik me had voorgesteld toen ik op de M2E aandrong.”
Geen Amerikaanse drone
De arrestatie met behulp van de Mavic 2 Enterprise is om nog een reden opmerkelijk te noemen. In de VS is namelijk een verbod uitgevaardigd op het gebruik van Chinese drones door overheidsorganisaties, waaronder de politie. In plaats daarvan moeten overheidsdiensten zogenaamde Blue UAS gaan gebruiken. Dat zijn drones van Amerikaanse makelij. Veel korpsen beschikken echter nog over apparatuur van DJI, die blijkbaar nog altijd ingezet wordt als het nodig is.