Voor-aanvraag dronevluchten in gecontroleerd luchtruim gaat nu via GoDrone

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft in samenwerking met ontwikkelaar Altitude Angel een nieuwe versie van de GoDrone-app en bijbehorende webapplicatie beschikbaar gemaakt. ROC-vergunninghouders kunnen nu via de app een voorlopige goedkeuring voor dronemissies in CTR-gebieden aanvragen. Het definitieve vliegplan moet nog wel op de ‘oude’ manier worden ingediend. De uitbreiding is een eerste stap naar meer mogelijkheden voor dronevliegers.

Operator Portal

GoDrone is een smartphone-app en webapplicatie die dronepiloten kunnen raadplegen om te zien waar ze wel en niet mogen vliegen met een drone. De app werd in april 2020 gelanceerd. GoDrone verving toen meteen de ‘officiële’ dronekaart van het Kadaster. Naast statische luchtruiminformatie toont de applicatie ook tijdelijke luchtruimbeperkingen (zogenaamde NOTAMs).

Aanvankelijk kon GoDrone alleen gebruikt worden om luchtruiminformatie te raadplegen. Maar daar komt verandering in met de nieuwe versie, die vandaag online is gegaan. Dronepiloten en operators kunnen zich nu in de app registreren, via het nieuwe Operator Portal. Deze portal geeft toegang tot een nieuw online vluchtvoorbereidingsysteem.

Online missies voorbereiden

Na het aanmaken van een account krijgt men de mogelijkheid om gegevens over organisatie, piloten en drones in te voeren. Daarna kan men vluchtplannen aanmaken en voorlopige toestemming aanvragen voor vluchten in gecontroleerd luchtruim. Vooralsnog kunnen alleen operators met een volledige ROC-vergunning gebruik maken van deze mogelijkheid: recreatieve dronepiloten en operators met een ROC-light ontheffing vallen vooralsnog buiten de boot. Toch moedigt LVNL ook hen aan om missies buiten CTR’s via de app in te plannen, om deze informatie op termijn te kunnen delen met laagvliegende bemande luchtvaartuigen, zoals traumahelikopters.

Bij het invoeren van een missie dient men op te geven door welke piloot en met welk toestel de beoogde vlucht gemaakt gaat worden. Dat kan zowel via de app als via de webapplicatie. Daarna kan men aangeven waar, wanneer en tot hoe hoog de beoogde vlucht plaats gaat vinden. Het kan gaan om een cirkelvormig gebied, een lijnvormig traject of een veelhoekig gebied. Nadat het missieplan is opgesteld kan deze ter goedkeuring ingediend worden bij LVNL. De doorlooptijd is in principe 24 uur.

Na ontvangst van het voorlopige akkoord moet men kort voordat de vlucht plaatsvindt via Homebriefing nog op de gebruikelijke manier een flight plan indienen. Deze laatste stap moet uiteindelijk ook via GoDrone gaan verlopen, maar zover is het dus nog niet.

Een missie plannen via de smartphone-app.

Alleen in de buitenring

Vooralsnog biedt het systeem alleen toegang tot de buitenringen van CTR’s. Parallel aan de doorontwikkeling van GoDrone wordt er gewerkt aan het openstellen van de binnenringen voor drone-operators die over de juiste papieren beschikken, maar daarvoor moet eerst de wet worden gewijzigd. Zodra dit het geval is komt deze mogelijkheid ook beschikbaar in het nieuwe Operator Portal van GoDrone.

De nieuwe portal vervangt het oude systeem, waarbij aanvragen via een Word-document ingezonden moesten worden naar de operationele helpdesk van LVNL. Die mogelijkheid blijft nog wel bestaan, maar in principe moeten alle nieuwe aanvragen nu via het nieuwe portal ingediend worden. Het indienen van het definitieve vluchtplan verloopt dus nog wel via Homebriefing.

RT-verplichting blijft, nog geen militaire CTR’s

Tijdens een vlucht in een CTR moet de drone-operator de gangbare procedures volgen. Dat wil zeggen dat de vereiste om tijdens missies via een mobiele RT-installatie tweezijdig radiocontact te onderhouden met de luchtverkeersleiding blijft bestaan. In de toekomst moet deze communicatie ook via de GoDrone-app gaan verlopen.

Helaas is het nog niet mogelijk om goedkeuring voor dronevluchten in militaire CTR’s via het nieuwe systeem aan te vragen. Het is de ambitie van LVNL om in een later stadium ook de luchtverkeersleiders op militaire vliegvelden aan te sluiten op het systeem.

Eerste stap naar UTM

De nieuwe versie van GoDrone is een eerste stap op weg naar Unmanned Traffic Management (UTM). De app is op dit moment alleen bruikbaar voor het Nederlandse luchtruim en geschikt voor Nederlandse drone-operators, maar in de toekomst moet GoDrone via U-space ook Europese dekking mogelijk maken.

LVNL rekent geen kosten voor het behandelen van een vluchtplan, maar sluit niet uit dat hier in de toekomst verandering in komt.

GoDrone is gratis te downloaden via de Apple Store en Google Play en te raadplegen via www.godrone.nl.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier