Zanger vliegt ‘zo hoog als-ie kan’ met drone, krijgt waarschuwing van politie

Zanger Tino Martin kocht onlangs een nieuwe drone. Hij besloot om eerst wat proefvluchten te maken vanuit zijn tuin in Vinkeveen. Maar van lange duur was het plezier niet, want binnen no-time stond de politie voor de deur. De drone werd niet in beslag genomen, maar wel kreeg de zanger een ‘duidelijke waarschuwing’. Dat vertelde de zanger afgelopen dinsdag live in de uitzending op NPO radio 2.

‘Klapper van een ding’

“Ik was helemaal onder de indruk. Echt een klapper van een ding, hij kon wel 500 meter hoog en ver. Ik zeg nog tegen m’n vriendin, eindelijk heb ik iets waar ik de komende dagen wel mee kan slijten. Maar toen ging ’s avonds ineens de deurbel. Stond de politie voor de deur. Met een duidelijke waarschuwing: als ze hem nog één keer zouden zien rondvliegen hier in de buurt, dan nemen ze hem in beslag”, vertelt Martin in de uitzending.

Hoe hoog de zanger precies vloog met zijn drone wordt niet echt duidelijk. “Gewoon zo hoog als-ie kan”. Martin zegt wel te balen van het voorval. “Deze hobby is me alweer ontnomen. Echt jammer.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tino Martin (@tinomartin) op

Maximaal 120 meter hoog

In Nederland mag je tot maximaal 120 meter hoog vliegen met een drone. Drones van het populaire merk DJI kunnen (veel) hoger vliegen, maar dan moet de gebruiker zelf de instellingen aanpassen. De maximale vlieghoogte is echter softwarematig begrensd op 500 meter.

Met ingang van 31 december 2020 moeten alle dronevliegers een verplichte opleiding volgen en zichzelf bij de RDW registreren als drone-operator. Op termijn moeten drones dit registratienummer verplicht uitzenden, tezamen met informatie over de actuele vlieghoogte en -richting, locatie van de bestuurder, etc.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Zanger vliegt ‘zo hoog als-ie kan’ met drone, krijgt waarschuwing van politie

 • 22 oktober 2020 om 13:25
  Permalink

  Tja, als types als Thino Martin ook al gaan vliegen met een drone….. Voor hem een hobby , voor anderen een gevaar. Die ongebreidelde vrijheid die sommigen zich aanmeten is soms echt stuitend.

  Beantwoorden
 • 23 oktober 2020 om 15:10
  Permalink

  Daarom zou iedereen dus een online examen moeten doen over basis kennis drones…

  Beantwoorden
 • 23 oktober 2020 om 16:44
  Permalink

  Ongelofelijke sukkel , Voordat je ergens mee bezig gaat lees je toch eerst de handleiding of kijk je wat wel of niet mag , of je gebruikt je gezond verstand als je dat tenminste hebt . . . Hij dus niet .

  Beantwoorden
 • 23 oktober 2020 om 19:54
  Permalink

  Hoe is het mogeloos!! Dit was 4 jaar geleden al ongehoord. Vliegen is net als watersport. Je leest je in, over de regels wat wel mag en wat niet. Als piloot heb je te maken met het weer. Je kijkt dus naar de weersvoorspellingen. Je hebt te maken met lokale omstandigheden en risico’s. Die breng je in kaart en neemt beslissingen. Je houdt rekening met de natuur. Je vliegt in het voorjaar niet laag over een weiland waar vogels broeden. Er zijn talloze apps (teveel) die je aangeven waar je wel (te weinig) en niet (veel te veel) mag vliegen. Het zij zo. Vinkeveen is op het randje van een NFZ.

  Al met al toont het toch weer eens aan dat een Amoebe kan zingen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier