Gerucht

Unboxingvideo van DJI Mini 2 opgedoken

De opvolger van de DJI Mavic Mini heet simpelweg Mini 2. Dat blijkt uit een unboxingvideo die werd gemaakt door iemand die de nieuwe drone wist te bemachtigen bij een filiaal van de Amerikaanse elektronicaketen Best Buy. Met als gevolg dat alle specs van DJI’s aankomende minidrone op straat liggen. Zeker is nu dat de drone beschikt over een 4K camera en qua gewicht nog steeds onder de 250 gram zit.

Wederom 249 gram

Uit de video blijkt dat de nieuwe drone in de markt wordt gezet onder de naam Mini 2. Net zoals bij de recent geïntroduceerde Pocket 2 lijkt DJI af te stappen van de oorspronkelijke soortnamen Mavic en Osmo. Naar verwachting is de nieuwe drone vanaf 5 november te koop in de DJI Store.

Het belangrijkste nieuws is dat de nieuwe Mini 2 precies hetzelfde weegt als de eerste Mavic Mini: 249 gram dus. Maar de camera is verbeterd, die kan nu filmen in 4K resolutie, bij maximaal 30 fps. Ook de radioverbinding is aangepakt: de Mini 2 maakt net als de Mavic Air 2 gebruik van OcuSync 2.0. Het bereik wordt daarmee een paar kilometer, een flinke verbetering ten opzichte van de paar honderd meter van de Mavic Mini 1.

De DJI Mini 2 beschikt over een 4K camera.

Ontwerp van drone en controller

De drone zelf is verder qua ontwerp gelijk aan de eerste Mavic Mini. Helaas is er wederom geen sprake van ActiveTrack of obstakeldetectie, omdat de sensoren hiervoor simpelweg ontbreken. Het is dus aan de gebruiker om de drone veilig te besturen. Het lijkt erop dat de motoren iets krachtiger zijn geworden, want de drone kan nu overweg met windsnelheden tot windkracht 5. Ook de maximale vliegtijd gaat iets omhoog: deze wordt 31 minuten.

De controller heeft een flinke update gekregen qua design. Het gaat nu om dezelfde controller als die van de Mavic Air 2. Je telefoon komt nu dus aan de bovenkant van de controller te zitten, in plaats van aan de onderzijde.

De Mini 2 krijgt dezelfde controller als de Mavic Air 2.

Vanaf 5 november te koop

Volgens eerdere geruchten wordt de Mini 2 op vijf november aangekondigd. De verkoopprijs zou 50 dollar hoger komen te liggen dan die van de huidige Mavic Mini. Wat dat betekent voor europrijzen is nog even gissen; ga voorlopig maar uit van 449 euro voor de basisuitvoering van de DJI Mini 2 en 549 euro voor de Fly More Combo.

Qua timing kon de Mini 2 trouwens niet op een interessanter moment komen. Vanaf 31 december 2020 geldt er nieuwe Europese regelgeving voor drones. Vanwege de camera moet je je wel registreren, maar een opleiding volgen hoeft niet vanwege het lage gewicht, en ook mag je met de Mini 2 dadelijk boven niet-betrokken personen (geen menigten) en bebouwing vliegen, zo lang je maar rekening houdt met de privacy van mensen op de grond.

DJI Mini 2 specificaties

 • Gewicht: 249 gram
 • Maximale vliegtijd: 31 minuten
 • Bereik: 6 km (CE mode) met OcuSync 2.0 HD video
 • Windbestendigheid: tot 5 Bft (8.5 tot 10.5 m/s)
 • 3-assige gimbal
 • 4K video (tot 30 fps)
 • 12 megapixel foto’s
 • Andere features: Panorama, QuickShots, One-Tap video’s
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

18 gedachten over “Unboxingvideo van DJI Mini 2 opgedoken

 • ActiveTrack heeft in principe geen sensoren nodig: de QuickShots van de bestaande Mavic Mini komen in principe overeen met wat ActiveTrack (een eerdere versie, zoals 1.0 of 2.0?) ook zou kunnen doen, maar beperkt tot de vier soort QuickShots en de maximale tijdsduur van een QuickShot. DJI zou de Mavic Mini ken de Mini 2) in principe gewon wel ActiveTrack kunnen geven, maar ze kiezen ervoor dit niet te doen, zodat mensen die deze functie echt willen of nodig hebben een grotere/duurdere drone van DJI moeten kopen.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Nee, dat is nog niet bekend. Maar het zou me verbazen, DJI mikt met deze drone op een doelgroep die daar voor het grootste deel niet echt mee bezig is.

   Zelf zou ik het een gemiste kans vinden, want ik denk dat deze drone dankzij het lage gewicht wel eens heel interessant kan zijn voor bijvoorbeeld makelaars en mediamakers die onder de nieuwe regelgeving af en toe een dronefoto willen maken binnen de bebouwde omgeving.

   Beantwoorden
   • Precies! Vind het persoonlijk best een interessante optie met de nieuwe wetgeving. Maar geen RAW zou wel een deal-breaker zijn, want ik schiet op mijn Mavic pro vanwege de kleine sensor bijna altijd in AEB. Mja nog even duimen dus!

    Beantwoorden
 • nog een vraagje: moet je nou wel of geen vliegbewijs (en theorie-examen) doen voor de mavic mini’s? Ik begreep eerst dat je de drone alleen hoeft te registreren, maar de RDW zegt:

  ”Het vliegbewijs wordt verplicht voor elke piloot van een drone of onbemand luchtvaartuig met een camera óf een gewicht van meer dan 250 gram. Voordat u een vliegbewijs bij ons aanvraagt, doet u eerst online theorie-examen bij een vliegschool.”

  Beantwoorden
   • Hallo Wiebe, Dank voor de thread. Dit druist dan nog steeds in tegen de uitspraak van de RDW toch? (eerst online theorie-examen, voordat je het vliegbewijs aanvraagt).

    Beantwoorden
    • Avatar foto Wiebe de Jager

     Je hoeft in het geval van de Mavic Mini (of aankomende DJI Mini 2) geen vliegbewijs aan te vragen. Je moet je alleen registreren.

     Beantwoorden
     • Oke dank, dat zou mooi zijn!

      Overigens wel bijzonder dat de inschrijvingen en opleidingen pas vanaf 1 jan 2021 mogelijk zijn. Dat betekent dus dat je tussen 1 januari en het behalen van je vliegbewijs niet mag vliegen?

     • Avatar foto Wiebe de Jager

      Met een Mavic Mini / Mini 2 mag je (na registratie bij de RDW) dus wél blijven vliegen, omdat je daarvoor geen dronebewijs nodig hebt. Voor alle andere drones geldt dat je inderdaad theoretisch in overtreding bent als je gaat vliegen zonder dat je het juiste EU dronebewijs op zak hebt. Tenzij je beschikt over een ROC-ligt ontheffing of ROC vergunning, want die papiertjes blijven nog een jaar geldig.

     • Hallo Wiebe, bij navraag bij de RDW krijg ik nog steeds het volgende te horen:

      1. het vliegbewijs wordt verplicht voor elke piloot van een drone of onbemand luchtvaartuig met een camera óf een gewicht van meer dan 250 gram. Meer informatie vind je op onze website: https://bit.ly/3eqO3PV

      2. Vanaf 31 december 2020 worden zowel de piloot als de exploitant van een drone of onbemand luchtvaartuig vastgelegd. De piloot vraagt hiervoor een vliegbewijs aan, de exploitant (meestal de eigenaar van de drone) vraagt een exploitantnummer aan

      Heb jij andere informatie binnengekregen?

     • Avatar foto Wiebe de Jager

      Ik denk dat de RDW zich vergist, of dat er miscommunicatie is tussen ILT en RDW. Maar houd er ook rekening mee dat de ministeriële regeling die de implementatie van de EU regelgeving in Nederland in goede banen moet leiden nog niet definitief is. We weten alles pas 100% zeker (als het goed is) op 31 december.

     • Klopt.. wel jammer dat er zo kort voor de ingang van de nieuwe regelgeving zoveel onduidelijkheden zijn. Toch nog maar even wachten met de aanschaf van de mini 2 die vanacht wordt aangekondigd! Dank voor je toelichtingen in ieder geval.

 • Als je de wet letterlijk leest heeft helaas de RDW gelijk. Er staat onder “Overgangsmaatregelen” (art.22) het volgende:
  “a. vluchten met onbemande luchtvaartuigen met een maximale startmassa van minder dan 500 g worden uitgevoerd volgens de vluchtuitvoeringsvoorschriften van punt UAS.OPEN.020, punt 1, van deel A van de bijlage, door een piloot met het door de desbetreffende lidstaat vastgestelde vaardigheidsniveau”.
  Leuk: koop je een speelgoeddrone met flut cam, moet je een examen doen????
  Lijkt me allemaal een beetje te ridicuul voor woorden!

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Let wel, “het door de desbetreffende lidstaat vastgestelde vaardigheidsniveau” betekent in het geval van drones <250 gram dat je bekend moet zijn met de inhoud van de handleiding.

   Beantwoorden
   • Raffaele Sommese

    Hey Wiebe,
    Thanks a lot for all the info that you provide in this blog.
    What about pilot certificate issued by other EU countries?
    They will be automatically valid in NL?
    Thanks

    Beantwoorden
    • Avatar foto Wiebe de Jager

     Hi Raffaele, the upcoming A1-A3 ‘certificate of completion of the online training’ and additional A2 ‘certificate of remote pilot competency’ (for heavier drones) should be recognized by other EU member states as well. So the answer is yes.

     Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier