Pimp je dronefoto’s door middel van sky replacement

Moderne fotobewerkingsprogramma’s waaronder Luminar en sinds kort ook Photoshop bieden de mogelijkheid om de lucht in een foto met één druk op de knop te vervangen door een andere lucht. Op die manier kun je een grijze lucht in een handomdraai vervangen door een spectaculaire wolkenlucht. De techniek is ook toepasbaar op dronefoto’s. In dit artikel wordt uitgelegd hoe de feature precies werkt.

Luchtvervanging

De techniek in kwestie heet ook wel ‘sky replacement’, of in gewoon Nederlands: luchtvervanging. Nu is het vervangen van een lucht in een foto zeker niet iets nieuws, maar wel nieuw is dat de techniek door de opkomst van AI steeds laagdrempeliger wordt. Waar je vroeger nog het nodige handwerk moest verzetten, kun je nu de computer het lastige werk laten doen.

Een saaie grijze lucht? Geen probleem, binnen no-time tover je een prachtige wolkenhemel tevoorschijn. Wat meer dramatiek? Geen probleem, een regenboog of zonsondergang behoort ook tot de mogelijkheden. Dankzij AI wordt automatisch een onderscheid gemaakt tussen elementen aan de horizon en de achtergrond, zodat niet ineens allerlei bomen of gebouwen wegvallen.

Sky replacement op basis van AI maakte al even deel uit van het fotobewerkingspakket Luminar. Sinds kort biedt ook het populaire pakket Photoshop de optie om de lucht te vervangen. Als je een abonnement hebt op Creative Cloud, dan komt de nieuwe update vanzelf binnen. Je hoeft niet eens te beschikken over een bibliotheek van luchtfoto’s: in Photoshop tref je al een heel aantal ‘standaardluchten’ aan. Tijd om de proef op de som te nemen!

Dag saaie lucht

Onlangs was ik voor een filmklus in het Franse natuurgebied Haut-Jura. Eén van de te filmen locaties betrof de Cascade de la Billaude, een prachtige waterval gelegen in een diepe kloof. Ik besloot van het moment gebruik te maken om ook even een verticale panoramafoto te maken. Die lukte heel aardig, alleen werkte het weer niet echt mee: de lucht was egaal grijs, waardoor de foto weinig dramatiek uitstraalt. Een prima kandidaat voor sky replacement!

In Photoshop vind je de nieuwe feature in het menu Bewerken -> Luchtvervanging. Je krijgt vervolgens een dialoogvenster te zien waarin je niet alleen een vervangende lucht kunt kiezen, maar ook een aantal parameters kunt aanpassen. Na een paar klikken was de saaie grijze lucht binnen no-time vervangen door een veel dramatischer lucht, zoals je hieronder kunt zien. Links het origineel, rechts het eindresultaat.

Automatisch maskeren

De software herkent automatisch de contouren van de horizon, en maakt automatisch een masker aan om te voorkomen dat objecten wegvallen. Dat werkt helemaal niet slecht: bomen bijvoorbeeld blijven vrijwel onaangetast. Je hoeft dus niet zoals vroeger in de weer met een handmatig aan te maken masker.

De sky replacement feature kan door middel van AI zelf het onderscheid maken tussen voor- en achtergrond.

Standaardluchten

Je kunt als gebruiker kiezen uit een selectie van standaard meegeleverde luchten, variërend van zomerse wolkenluchten tot heftige zonsondergangen of een dreigende lucht met een mooie regenboog, zoals in het voorbeeld hieronder. Het is ook mogelijk om foto’s van luchten te importeren. Dat kunnen zelfgemaakte foto’s zijn, maar het werkt ook met (gratis) stockfoto’s die je op internet kunt vinden.

Het risico is dat je dadelijk overal dezelfde luchten ziet opduiken, want niet iedereen heeft zin om een eigen bibliotheek met luchten aan te leggen. Neem onderstaande regenboog: wedden dat je die over een tijdje vaker zult zien opduiken?

De dreigende lucht met de regenboog maakt deze dronefoto van het reuzenrad op de Scheveningse pier een stuk dramatischer. Boven zie je de originele foto.

Opties

Het dialoogvenster biedt verschillende opties om het eindresultaat te beïnvloeden. Zo kun je de overgang van horizon naar de nieuwe lucht vervagen en verschuiven, aanpassingen doen qua helderheid en kleurtemperatuur en ook enige invloed uitoefenen op de voorgrond. Via dit menu kun je ook je bibliotheek met standaardluchten beheren. Het is mogelijk om het eindresultaat naar nieuwe lagen te exporteren, zodat je achteraf handmatig nog wat aanpassingen kunt doen.

Het dialoogvenster van de Luchtvervanging-feature.

(Nog) geen weerspiegeling

De sky replacement feature in Photoshop is krachtig, maar zeker nog niet uitontwikkeld. Zo zal de spiegeling van een lucht in stilstaand water niet worden aangepast, zoals je hieronder kunt zien (boven het origineel, onder de versie met andere lucht).

Concurrent Luminar heeft echter al aangegeven dat een toekomstige versie van de sky replacement feature wel ondersteuning zal bieden voor het automatisch aanpassen van weerspiegelde luchten. Ongetwijfeld zal Adobe hier op een goed moment ook mee komen.

Een dronefoto van het dorpje Altaussee. Boven het origineel, onder de aangepaste versie. Merk op dat de reflectie van de lucht in het water niet wordt aangepast.

Niet overdrijven

De nieuwe sky replacement feature biedt interessante mogelijkheden om je (drone)foto’s te verlevendigen. Je kunt je afvragen hoe wenselijk het is dat een dronefoto met een druk op de knop een totaal andere uitstraling krijgt. Dat hoeft op zich niet erg te zijn: fotografie is van zichzelf al een subjectieve bezigheid, de hand van de maker is eigenlijk altijd wel in meer of mindere mate aanwezig: alleen al het instellen van de witbalans is een subjectieve handeling. Maar met realisme heeft het vervangen van een complete lucht weinig meer te maken.

De feature werkt het best als de nieuwe lucht qua lichtval en schaduwen enigszins aansluit op de originele foto. Natuurlijk is het mogelijk om een bloedrode zonsondergang aan te klikken bij een foto die met gewoon daglicht is gemaakt, maar het zal lastig zijn om de foto er dan overtuigend uit te laten zien. Probeer dus om niet te overdrijven, zoals in het voorbeeld hieronder.

De molens van Kinderdijk voor en na een nogal ingrijpende sky replacement.

Beschik jij over Luminar of Photoshop en doe je ook aan dronefotografie? Dan nodig ik je van harte uit om jouw experimenten met sky replacement te delen in de Facebookgroep Dronefotografie en -video. Plaats vooral ook het origineel erbij. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier