Patentafbeelding toont DJI Phantom met inklapbaar landingsgestel

Op Twitter is een patentafbeelding opgedoken die een DJI Phantom met inklapbaar landingsgestel laat zien. Verder verraadt de afbeelding geen details. Zo wordt er niets duidelijk over het gebruikte camerasysteem. Ook is onduidelijk of het überhaupt om een recente patentaanvraag gaat. Op sociale media wordt er gemengd gereageerd op de uitgelekte tekening.

Inklapbaar landingsgestel

De schematische afbeelding is online verschenen op het Chinese twitteraccount OsitalV, in het verleden goed voor talloze lekken en speculaties met betrekking tot DJI-producten. “Finally a Phantom with retractable landing gears”, is de begeleidende tekst.

Op de tekening is een drone te zien die overduidelijk deel uitmaakt van de Phantom-serie van DJI. Maar in tegenstelling tot de eerdere drones in de Phantom-serie is het landingsgestel bij deze uitvoering inklapbaar. Na het opstijgen verdwijnen de vier poten van het landingsgestel in de armen waaraan de motoren zijn bevestigd.

Het voordeel van zo’n constructie zou zijn dat de camera 360º rond kan draaien zonder dat het zicht belemmerd wordt, zoals bij de Inspire het geval is. Ook wordt de drone iets aërodynamischer. Nadelen zijn het bijkomende gewicht voor de aandrijving van het mechaniek en de extra bouwtechnische complexiteit.

Gemengde reacties

Op Twitter wordt gemengd gereageerd op de patentafbeelding. “Waarom? Het landingsgestel kwam niet vaak in beeld. Een vast landingsgestel is lichter, goedkoper en betrouwbaarder”, reageert iemand. “Een mechanische sluiter, grotere sensor en verwisselbare lenzen: daar zit ik op te wachten”, zegt iemand anders.

Helaas is er verder geen verwijzing naar het patent zelf. Het is dus gissen of dit om een oud concept gaat, of dat DJI daadwerkelijk plannen heeft voor een nieuw model Phantom met een inklapbaar landingsgestel, en zo ja, wat die drone dan voor camerasysteem biedt.

Gericht op pro’s

DJI is groot geworden dankzij de iconische Phantom-serie. In 2013 introduceerde het bedrijf de Phantom 1, toen nog zonder gimbal of camera. Daarna verschenen er versies met een geïntegreerde gestabiliseerde camera’s, die erg populair werden bij dronefotografen en -videomakers.

Tegenwoordig richt DJI zich met de Phantom-serie op professionele gebruikers. Zo kwam de Phantom 4 Pro er in een versie met RTK GPS. Ook is er een editie voorzien van een multispectraalsensor, voor landbouwtoepassingen. Voor beeldmakers kwam de Mavic-serie in de plaats voor de Phantom. Lange tijd waren er geruchten over een Phantom 5 met verwisselbare lenzen, maar het schijnt dat DJI die ontwikkeling op een gegeven moment heeft stopgezet.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier