Ungraded: nieuw stockvideoplatform gericht op dronebeelden

Onlangs is het nieuwe stockvideoplatform Ungraded gelanceerd. Via het platform zijn dronevideofragmenten te vinden van hoge kwaliteit. Afnemers kunnen de videoclips op basis van een eenvoudige licentie hergebruiken. De opbrengsten worden 50/50 gedeeld met de makers. Ter ondersteuning van beginnende dronepiloten stellen de initiatiefnemers een aantal tutorials beschikbaar via het platform.

Ongebruikte droneshots aanbieden

Ungraded is opgericht door Jan Kuppens (digitaal productontwerper) en Roy de Ruiter (filmmaker/dronepiloot). De Ruiter: “Het idee voor het platform ontstond nadat ik mijn videoproductiebedrijf had omgezet naar het droneproductiebedrijf Drone Chiefs. Steeds vaker kreeg ik de vraag of ik bestaande dronebeelden zou willen verkopen. Vervolgens kwam Jan met het idee om een stockplatform voor dronebeelden te beginnen.”

Het uitgangspunt van Ungraded is dat dronepiloten niet eerder gebruikte droneshots te gelde kunnen maken. Kuppens: “Het idee is dat er veel piloten zijn die nog veel ongebruikt materiaal op de plank hebben liggen. Die shots kunnen zij eenvoudig uploaden naar Ungraded. We bieden piloten een internationaal platform voor extra inkomsten.”

Grijze en platte bestanden

De naam Ungraded is niet toevallig gekozen. De Ruiter: “Onze klanten zijn voornamelijk filmmakers, dus we hebben gekeken naar hun behoeftes. Wat filmmakers vooral fijn vinden is dat we de beelden ungraded aanleveren, zo is ook de naam Ungraded ontstaan. Ungraded betekent dat het contrast en de saturatie niet bij de beelden ingebakken zijn. Je ontvangt een grijs en plat bestand waarbij je zelf alle kleuren kan toevoegen, dat geeft veel meer flexibiliteit. Daarnaast leveren we de beelden in hoge resolutie (minimaal 4K) en hebben we een, wat wij noemen, super simple licence. Er is één licentie waarbij je de beelden bijna overal voor mag inzetten.”

Naast de verkoop van stockvideomateriaal komt er op het platform ook een sectie die gewijd is aan training en educatie. “We willen graag meer verbinding maken met de dronegemeenschap, dus we hebben ervoor gekozen om ook tutorials te gaan maken. Om zo beginnende dronepiloten te ondersteunen bij hun skills”, vertelt De Ruiter.

Aanmelden

De oprichters van Ungraded zijn op zoek naar dronepiloten die over de juiste papieren beschikken om beelden te kunnen maken voor commerciële eindgebruikers. Piloten moeten minimaal beschikken over een DJI Mavic 2 Pro.

Het beeld moet worden aangeleverd in een flat profile (Cinelike-D/D-Log). Daarnaast moet men ook een graded versie aanleveren. Hiervoor stelt het platform luts beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via dit formulier.

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

6 gedachten over “Ungraded: nieuw stockvideoplatform gericht op dronebeelden

 • 1 november 2020 om 13:43
  Permalink

  Ik ben zeker geïnteresseerd hierin, alleen film ik standaard niet in D-log. Betekent dit dat ik dus geen enkele video mag leveren?

  Beantwoorden
  • 2 november 2020 om 15:37
   Permalink

   Klopt, wij vragen 2 exports van onze piloten. 1 graded en 1 ungraded (D-log/Cinelike-D).
   Mocht je in de toekomst wel LOG beelden hebben die je te koop wilt aanbieden, dan je je aanmelden via de website.

   Beantwoorden
   • 6 november 2020 om 09:53
    Permalink

    Bedankt voor het antwoord, dat ga ik zeker in gedachten houden.

    Beantwoorden
 • 2 november 2020 om 15:25
  Permalink

  Mooie beelden en dito business.
  Zijn de beelden legaal geschoten?
  (Amsterdam, b.v. lijkt te vliegen in de aanvliegroutes Schiphol zo achter het station, bebouwing)

  Beantwoorden
  • 2 november 2020 om 15:41
   Permalink

   Hi Jeroen,
   Bedankt voor het compliment!
   De beelden zijn legaal geschoten. Je moet om in Amsterdam te vliegen onder een ROC licentie te werk gaan en in contact staan met de vliegtoren. Het is wel wat meer werk, maar het levert mooie beelden op met hogere productiewaarde.

   Beantwoorden
   • 2 november 2020 om 16:54
    Permalink

    Mooi Roy, dan hebben jullie ook een USP om te vermelden.
    Benieuwd naar de ontwikkeling van het platform, veel succes.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier