Nederlands beveiligingsbedrijf brengt autonome surveillancedrone op de markt
De in Nederland gevestigde leverancier van beveiligingsoplossingen Bavak Security Group heeft een overeenkomst gesloten met het Franse bedrijf Azur Drones aangaande de distributie en vermarkting van een droneboxsysteem voor bewakingsdoeleinden. Bijzonder is dat de dronebox geheel autonoom werkt: er is geen dronepiloot nodig. Maar er moet eerst nog een doorbraak op het gebied van regelgeving komen.
Skeyetech drone-in-a-box
De oplossing in kwestie betreft het Skeyetech drone-in-a-boxsysteem. Het gaat om een geautomatiseerd platform dat naadloos geïntegreerd kan worden met bestaande veiligheidsmanagementsystemen, zoals die gebruikt worden bij de bewaking van havengebieden, energiecentrales, raffinaderijen en andere vormen van vitale infrastructuur.
In het geval van een calamiteit opent de dronebox zich, waarna de drone poolshoogte gaat nemen op de opgegeven locatie. De beelden die de drone maakt – zowel optisch als thermisch – worden live doorgegeven aan de meldkamer. Het is ook mogelijk om de drone zelfstandig om de zoveel tijd een inspectieronde te laten vliegen, zogenaamde perimeterpatrouilles. In beide gevallen hoeft er geen dronepiloot in actie te komen: het systeem is volledig geautomatiseerd. De operator op afstand hoeft geen speciale vaardigheden of dronebrevet te hebben om het systeem te kunnen bedienen.
‘Ideaal voor grote sites’
Ten behoeve van de veiligheid zijn kritieke componenten van de drone redundant uitgevoerd. Zo heeft de drone acht propellers, in plaats van vier. Ook is er voorzien in een noodparachute. Dat heeft er in Frankrijk toe geleid dat Azur Drones als eerste aanbieder in Europa de autonome dronebox kon gaan plaatsen bij eindgebruikers. Het systeem wordt onder andere gebruikt om het havengebied bij Duinkerken te beveiligen.
“Een drone-oplossing zoals deze is ideaal voor toepassingen waar stationaire camerasystemen te kort schieten, zoals bij de bewaking van grote sites. Het systeem van Azur Drones heeft zich in de praktijk bewezen en draait al ruim een jaar bij diverse ondernemingen in Frankrijk en het Midden-Oosten”, stelt Bavak-directeur Jasper Weijman. “We hebben het over een ‘autonome’ beveiligingscamera in de lucht die direct de juiste beelden levert in elke omstandigheid. Bij een alarm is een drone op een site van 300 ha binnen 3 minuten ter plaatse.”
Wettelijk kader
Het is de bedoeling dat de dronebox zowel in Nederland als in andere landen op de markt wordt gebracht. Daartoe moet er nog wel flink wat geregeld worden op het gebied van regelgeving. Weijman: “Voor het laten rondvliegen van autonome drones zonder dat er een piloot naast staat is er in Nederland nog geen wettelijk kader. Er is weliswaar een ontheffing in de maak voor droneboxen met drones tot 1 kg, maar dat is voor deze toepassing niet toereikend. We kunnen als industrie niet blijven wachten op de overheid. Met deze stap willen we wat extra druk op de ketel zetten.”
De bedoeling is dat het systeem vanaf 1 januari 2021 wordt aangeboden aan klanten. “Met ingang van die datum geldt er nieuwe Europese regelgeving, die dit soort operaties in de basis mogelijk maakt. Dat vormt het vertrekpunt voor de juiste vergunningen. Zodra dat rond is kunnen de eerste, vanuit een meldkamer aangestuurde, vliegende beveiligingscamera’s de lucht in”, aldus Weijman.
Operator
Om ervoor te zorgen dat eindgebruikers in Nederland de dronebox zo snel mogelijk in gebruik kunnen nemen is de hulp ingeroepen van Denise Eikelenboom (Public Air Services), specialist op het gebied van BVLOS surveillancevluchten met drones. PAS zal gaan functioneren als de voor de vergunning benodigde operator van de drones. Eikelenboom: “Het is heel leuk om op deze manier een dergelijke toepassing van drones mogelijk te maken. Door de samenwerking met Bavak ontzorgen wij samen de klanten die graag vliegende camera’s inzetten ter beveiliging van vitale sites.”