Nieuws

Politie Doetinchem zet drone in voor toezicht op reljeugd

De politie in de gemeente Doetinchem heeft afgelopen weekend voor het eerst een drone ingezet om toezicht te houden op groepjes baldadige jongeren. De maatregel is genomen omdat de jongeren zich steeds snel verspreiden zodra ze benaderd worden. Door met een drone voorzien van een warmtebeeldcamera vanuit de lucht mee te kijken hoopt de politie de overlastgevers gerichter te kunnen aanpakken.

Veel overlast

Op Facebook doet de politie het probleem uit de doeken. “De afgelopen maanden ontvingen we steeds meer meldingen van overlast door verschillende groepen jongeren in de buurt van de school aan de Houtsmastraat in Doetinchem. De overlast bestaat uit pestgedrag naar de buurt toe, rotzooi maken en het vertonen van baldadig gedrag. De laatste tijd wordt vaak (zwaar) vuurwerk afgestoken. Het gevolg is dat de buurtbewoners zich niet meer veilig en prettig voelen in hun buurt.”

Tegenover De Gelderlander verklaren ingewijden dat het gaat om een groep van ongeveer veertig à vijftig jongeren tussen de 12 en 17 jaar oud uit diverse wijken in Doetinchem. Het probleem is dat de jongeren zich per fiets snel verspreiden zodra de politie poolshoogte komt nemen. “Bij meldingen gaan agenten of handhavers van de gemeente ter plaatse. Maar als de jongeren hen in de gaten krijgen vliegen ze vaak alle kanten op. Het is daarom lastig om er achter te komen wie deze jongeren zijn.”

De drone in kwestie beschikt over een IR camera en een zoomcamera. (bron: eigen foto)

Toezicht vanuit de lucht

De politie denkt vanuit de lucht beter te kunnen waarnemen wat de jongeren uitspoken en hoe ze zich verspreiden. Om die reden werd er zaterdag voor het eerst een drone ingezet. “Om er toch achter te komen welke jongeren overlast veroorzaken en wie het (zware) vuurwerk afsteekt is er gisteren onder andere gebruik gemaakt van een drone. Vanuit de lucht kregen we zo overzicht van dat wat zich op de grond afspeelde.”

De drone in kwestie betreft een toestel uit de DJI Matrice 210-serie. Deze is voorzien van een optische zoomcamera en een warmtebeeldcamera. Daarmee kunnen de jongeren ook in het donker worden waargenomen. De politie beschikt over een speciale ontheffing om ’s nachts te mogen vliegen met de drone.

Het beeld van de nachtzichtcamera. (bron: Politie Doetinchem)

Nog geen strafbare feiten

De inzet van de drone heeft er nog niet toe geleid dat er strafbare feiten zijn geconstateerd. Maar de kans is groot dat de drone vaker ingezet zal worden. “De jongeren hebben onze aandacht en de komende tijd gaan we vaker controles en acties houden om zo een einde te maken aan de overlastsituaties”, stelt de politie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Politie Doetinchem zet drone in voor toezicht op reljeugd

  • Rob Bruning

    De politie zou ook gebruik kunnen maken van aanvullende diensten van ervaren dronepiloten die het klappen van de zweep kennen en over de vereiste vergunningen beschikken.
    Zelf behoor ik tot die categorie (A1 A2)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier