Incident

DJI Mavic 2 Pro geëxplodeerd na valpartij door storing

Een dronevlieger uit Servië kreeg onlangs de schrik van zijn leven toen zijn DJI Mavic 2 Pro onverwacht uit de lucht viel, op een klif terecht kwam en daarna explodeerde. Van het toestel zijn alleen nog wat geblakerde resten over. Op het DJI forum wordt inmiddels druk gespeculeerd over de mogelijke oorzaak. Accufalen wordt als de meest waarschijnlijke verklaring genoemd.

Storing tijdens RTH

Volgens de dronepiloot in kwestie was de drone bezig aan een return to home-actie op het moment dat het misging. Zonder enige waarschuwing vooraf viel het toestel plotseling uit de lucht. Vanaf een hoogte van ongeveer 15-20 meter hoog belandde de drone op een rots. Direct daarna explodeerde het toestel, met een brand tot gevolg.

Volgens de eigenaar was de accu nog voor ongeveer 75% vol op het moment van de storing. “Er waren wat verbindingsproblemen, wat de reden was van het activeren van de RTH-functie. Ik had voor het eerst een ND-filter op de camera bevestigd. Heeft iemand wel eens iets vergelijkbaars meegemaakt?”, schrijft hij op het forum van DJI.

De foto’s laten weinig tot de verbeelding over. Het toestel is volledig verwoest als gevolg van de explosie en de daaropvolgende brand. De drone was volgens de eigenaar ca. 2 jaar oud. Onduidelijk is nog wat de oorzaak was van de storing, maar op het forum wordt gespeculeerd dat het om een accuprobleem zou gaan. DJI heeft inmiddels verzocht om de restanten van de drone op te sturen voor nader onderzoek.

Restanten van de accu

Brandgevaar

Het incident onderstreept het belang om voorzichtig om te gaan met accu’s van drones, zeker als deze nog voor een groot deel opgeladen zijn. In geval van een kortsluiting – bijvoorbeeld als gevolg van een valpartij – kan er in korte tijd zeer veel energie vrijkomen, waardoor de accu kan exploderen en brand kan veroorzaken. Ook wordt afgeraden om accu’s onbeheerd op te laden of ze langdurig volledig opgeladen weg te leggen.

(foto’s: Dragisa – via DroneXL)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “DJI Mavic 2 Pro geëxplodeerd na valpartij door storing

 • René van der Meer

  De accu’s van DJI zijn van twijfelachtige kwaliteit. Wie heeft niet al één of meerdere opgezwollen accu’s. Ik heb er 2, allebei opgezwollen na iets minder dan 2,5 jaar.
  Youtube staat vol met klachtenfilmpjes.

  Beantwoorden
 • Cees mobach

  Gek. Ik vlieg al jaren met DJI en nooit last gehad van batterij storingen.
  Wel aandacht besteden aan de staat vd accu. ‘ n keertje helemaal ontladen bijv.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier